úterý 16. ledna 2018

Okrasné keře do stínu

V přírodě velmi ohrožený a chráněný druh léčivé rostliny. Medvědice roste jako stálezelený poléhavý keřík, kvetoucí brzo na jaře. Okrasné listem, do stínu i sukulenty. Vybrat pokojovou rostlinu není vždy jednoduché.


Některé jsou vysoké či naopak nenápadné, jiné vyžadují náročnou péči. Nabízíme vám přehled deseti nejoblíbenějších, z nichž jednoznačně vítězí rostliny okrasné listem.

Listnaté okrasné keře Listnaté okrasné keře můžeme rozdělit na opadavé. Poslední možností využití jsou místa, kde je stín a plocha je vybetonovaná nebo. Do těch vysadíte buď mrazuvzdorné druhy, kterým postačí v zimě jen. Takže jehličnany do stínu nejsou žádná sláva. Možná zkusíme jeden ze smrčků, který prý dle jednoho prodejce stín zvládne ( Smrk ztepilý Tompa , Picea abies Tompa ), ale vyroste pouze do jednoho metru, což je docela málo.


Než si však vyberete stromy a keře na stinná místa ve vaší zahradě, je důležité pochopit, jak moc stínu v zahradě máte. Jeden z nejlepších typů stínu v zahradě je ten pod vzrostlými listnatými stromy. Keře , kterým se dobře daří i ve stínu. Jaké rostliny mi porostou a pokvetou i ve stínu ?

Je totiž jasné, že většina. I tam, kam nemůže přímé sluneční záření, můžeme úspěšně vysadit keře , tedy dřeviny, ale jen některé. Z nízkých časně kvetoucích trvalek se vám bude do stinných míst hodit jako plošný porost plicník (Pulmonaria saccharata), barvínek (Vinca minor), o trochu později kvetoucí huseník (Arabis procurrens) nebo voňavá konvalinka (Convallaria verna). Jestliže svou zahradu osadíte příhodně zvolenými a dobře rozmístěnými keři, určitě vám budou vedle něco málo práce přinášet také mnoho radosti.


Tyto druhy proto nyní již neuvádíme. Záměrně jsme vynechali i všeobecně známé rostliny, jako je dlužicha, bergénie a bohyška, které se pěstují hojně, a zaměřili jsme se na méně známé trvalky. Půdokryvné keře Půdokryvné keře zakryjí holé plochy, například pod stromy, přitom však pomohou udržet v půdě vláhu a to prospěje nejen jim samým, ale právě také stromům, jež se nad nimi tyčí. Kvete počátkem léta cm. Volba půdokryvných rostlin má kořeny ve volné přírodě, a je proto ideální pro takzvané přírodní zahrady.


Vždyť například v lese rostou pod stromy nekonečné trsy půdokryvného borůvčí. Upřednostňuji neopadavé keře, které by se daly tvarovat. Ještě dodám, že stěna je na dvorku, na který nanazuje vyvýšená zahrádka, na které rostou různé okrasné keře a trvalky.


Proto si myslím, že se k té stěně nehodí tůje. Stromanthe od března do srpna přihnojujte každé dva týdny poloviční dávkou tekutého hnojiva pro pokojové rostliny okrasné listem. Pozor, rostlina je citlivá na nedostatek, ale i na nadbytek hnojiva.


Přesazujte ji každoročně na jaře. Množit ji můžete dělením při přesazování. Bobkovišeň lékařská je další stálezelenou dřevinou vhodnou k umístění do stínu.


Zajímavé jsou i její šedozelené listy a obsah jedovatých alkaloidů v hlízách, které se dříve využívaly v lidovém léčitelství.

Ibišek Lavender Chiffon kvete okouzlujícími světle růžovými květy. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ:Tyto keře dorůstají výšky 2-metry. Aby ibišky hojně kvetly, potřebují slunečné, dobře chráněné stanoviště.


Vhodné jsou propustné půdy s dostatkem humusu. Během vegetace pravidelně přihnojujeme,. Trvalky a skalničky vhodné do polostínu až stínu online prodej v e-shopu Zahradnictví Krulichovi - zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky, bylinky. V kategorii keře do stínu jsme našli 2rostlin, které naleznete v českých zahradnictvích. Nejlépe se do stínu uplatní tis, dorůstající do výšky až metrů a vytvářející širokou keřovitou korunu.


Někde jsou zkrátka potřeba malé keře. Spíš takové menší nenápadné bobíky. Níže najdete rostliny, které se nikam vysoko nešplhají a nebo je střihem snadno udržíte při zemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky