pátek 19. ledna 2018

Řapík lékařský

Konigskraut – královská bylina naznačuje s jakou velkolepou léčivou rostlinou máme co dělat. Roste na slunečných a suchých místech, na okrajích lesů a cest, na mezích a chodnících, na kopcích a svazích, v prosvětlených lesích i na rumištích. Malé žluté kvítky tvoří dlouhé hrozny, podobné divizně (ale na rozdíl od divizny má zcela jiné listy!). Agrimonia eupatoria) je druh rostlin patřící do čeledi růžovité (Rosaceae).


Celá rostlina je tmavě zelená s četnými měkkými chlupy.

Měkkými chloupky pokryté plody rostliny se přichytávají na jakékoliv zvíře nebo osobu, která přichází do styku s rostlinou. Výskyt: řepík lékařský roste v mnoha částech světa. Nalézt jej lze jak v Evropě, tak v Asii, ale rozšířen je rovněž na americkém kontinentu.


Dokáže totiž prosperovat v rozličných podmínkách, tedy např. V dobách, kdy ještě lidstvo věřilo na čarodějnice , zlé duchy, mágy a skřítky, měl je před kouzly a kletbami chránit právě řepík lékařský. Je možné ho pěstovat ve skleníku nebo na zahradě.


Kvete od června do září.

Jeho plodem je nažka, která se také užívá při léčitelství. Na slunečných loukách a stráních můžete právě teď najít kvetoucí řepík. Vyhledává spíše čisté prostředí, ale můžete si ho pořídit na zahradu a těšit se z jeho krásy i léčivých ú. Vzhledem k tomu, že se jedná o snadno pěstovatelnou rostlinu, můžeme si ji sami pěstovat na své zahradě. Lodyhu má přímou, většinou nevětvenou, drsně chlupatou a listnatou pouze ve spodní části. Lodyha je přímá, zpravidla nevětvená, drsně chlupatá a listnatá jen ve spodní části.


LIDOVÉ NÁZVY: Řepíček, konopěnec, starčec, útrobník, bylina královská, celého světa. Pomáhá totiž při zánětlivých procesech v dutině ústní a krku, ale rovněž při žlučníkových obtížích. Doporučuje se také při detoxikaci.


Tak přesně to je řepík, přesněji řečeno řapík lékařský , jenž uleví od průjmů, bolestí v krku, zánětech horních cest dýchacích nebo zánětů sliznic – a samozřejmě mnoho dalšího. Na této stránce jsou použity rámce, prohlížeč je však nepodporuje. Svým vzhledem připomíná menší diviznu.


Kunhuty, varkočky panny Marie. Temnoplodec černoplodý Třezalka tečkovaná Vlaštovičník větší Bylináři Dioscorides. Maximální počet výsledků je omezen na pouze několik nejlepších shod.

Pokud tu nejsou výsledky pro řapík lékařský , vyzkoušejte nabízené alternativy a nebo štěstí s jinak položeným dotazem. U nás roste roztroušeně až hojně. Sběr byliny je nejvhodnější v období od května do srpna. Pro léčivé účely sbíraná nať obsahuje. Jeho využití najdeme v lékařství, kde se jedná o močopudný prostředek.


Dále se používá při průjmech, zánětech sliznic, při bolestech v krku, chronických zánětech horních cest dýchacích či poruchách udržování moči. This feature is not available right now. Pěstování řepíku lékařského na zahradě. Jeho drobné žluté květy poskládané do štíhlých. Bylinka, kterou byste měli mít doma takzvaně pro každý přípa to je řepík lékařský.


Jedná se o osvědčenou trvalku rostoucí po celé Evropě, a tak. V dnešní době už o řepíku tak často neslýcháme, co že je škoda, protože dokáže opravdu pomoci při mnoha zdravotních problémech. Pilát lékařský má modro-fialovou korunu, která je po rozkvětu červená.


Drobné květy jsou uspořádány v krátkých a hustých vijanech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky