úterý 23. ledna 2018

Stříhání růží

Autor: Archiv ireceptar. Popínavé růže rozlišujeme na dvě rozdílné skupiny: Pro první jsou typické méně ohebné pruty, plné květy a dlouhá doba kvetení. Druhá skupina se vyznačuje dlouhými ohebnými výhony a menšími seskupeními květů.


Tyto růže kvetou za sezonu pouze jednou, ale o to bohatěji. Pěstování růží je u nás nesmírně oblíbené, o čemž ostatně svědčí i mnohé zahrádka a předzahrádky kde lze spatřit krásné květiny, na nichž.

Návod na stříhání růží. This feature is not available right now. Nejen na to odpovíme v následujících odstavcích. Většinu růží ovšem stačí prořezat jen na jaře.


Stříhání růží podpoří bujné kvetení. Růže - řez růží - stříhání Vždy po odkvětu opakujeme letní řez doporučeným způsobem, čímž můžeme z jednoho původního výhonku získat až tři květy po sobě. Důležité je vědět, že pokud provedeme i druhý letní řez (v srpnu), nemusí být už tak hluboký.


Používá se hlavně u stromkových a velkokvětých růží a používá se na zkrácení příliš rychle rostoucích výhonů.

Jde v podstatě o odstranění odkvetlých poupat. Bez letního řezu by nebylo možné získat zdravé květy a také by výhony rašily příliš vysoko a keř by se tak stále oslaboval. Březen je ideálním měsícem pro stříhání růží a růžových keřů.


Každá růže vyžaduje jiný postup a proto je tu náš průvodce, včetně. Mnoho zahrádkářů se bojí stříhání růží jako čert kříže a pomyšlení na to jim připraví nejednu bezesnou noc. Přitom je to velmi snadné, když víte, jak na to.


U velkokvětých růží s odkvetlým květem odřezáváme současně část stonku s neúplnými listy, které pod ním vyrůstají, a alespoň jedním listem úplným, pětičetným. Jarní řez růží provádíme nejlépe v čase, kdy kvete zlatice (Forsithya), lidově „zlatý déšť“. Na podzim růže zbytečně neřežeme, pouze odstraníme nevzhledné konce s odkvetlými květy případně výhony, které na zahradě překáží. Hlavní řez růží je tedy na jaře. Po jarním střihu následuje hnojení.


Nejen vysazování, ale i stříhání růží a další péči nelze podcenit. I proto se zaměříme právě na stříhání růží. Podzimní řez by měl být jen minimální, odstraníme jen odkvetlé části stonků s květy. Konečný řez provádíme brzy z jara.


Jarní řez a jak ho provádět: Vůbec první stříhání čeká královny květin na jaře.

Není jediné, ale právě to jarní je vůbec nejdůležitější. Aby stříhání růží nebylo tak snadné, pozor si musíte dát na keřové a popínavé růže, které kvetou jen jednou za rok. Ty je nutné prosvětlit ihned po odkvětu.


Péče o růže zahrnuje kromě pravidelného hnojení i stříhání. Co se týče stříhání růží , doporučuje se před zimou zdrženlivost. Do otevřených řezů by totiž mohl proniknout mráz a choroby. Jak se provádí mírný sestřih sadových růží obr. Vyřežeme všechny suché výhony a odstřihneme všechny poškozené nebo nemocné větve až na zdravé dřevo, které poznáme tak, že je řez po celé ploše bílý.


U všech typů růží je nutné na jaře odstranit všechny poškozené a zmrzlé výhony, dále pak větve, které se kříží a zahušťují korunku. Běžným problémem jsou také vlky, které vyrůstají z podnože. Máme různé druhy růží , které můžeme rozdělit do podskupin. Jedná se o keřové, popínavé a stromkové odrůdy.


U každé podskupiny se postupuje jiným způsobem, proto si nyní představíme každou zvlášť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky