neděle 21. ledna 2018

Skalky a skalničky

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Sicher durch den Winter. Nevyžadujú pravidelnú zálievku a hnojenie a dokážu prekonať aj dlhšie obdobie sucha.


Skalky vytvárajú dojem voľnej prírody. Sú to rastlinky skalničky, drobné, pestré, nerovnakého vzhľadu, vzrastu, vysadené medzi kameňmi rôzneho druhu.

Kamene nie sú len ozdobou, ale aj akumulujú slnečnú energiu a zabraňujú pritom vysychanie pôdy. Vitajte na stránkach, ktoré sú určené pre všetkých milovníkov skaliek, záhrad a živej prírody v bezprostrednej blízkosti domova. NÁŠ TIP : K rychlejšímu vyhledání použijte vyhledávač (zadejte český nebo latinský název trvalky - např. plamenka phlox). Pro zobrazení trvalek dle abecedy zadejte ve vyhledavači seřadit podle názvu. Doba květu: květen - červen.


Rostlina se pomalu polštářovitě šíří, vyžaduje kyselejší půdu, jinak je nenáročná, vhodná do skalky. Skalku je vždy lepší budovat z různě velkých kamenů jen jednoho druhu. Snahou je, aby obsahem těchto stránek byly nejen skalničky , ale další zajímavosti a informace k tomu návazné.

Je proto dobré se sem občas podívat. Menší rozsahem, ale dobrá je také příručka P. Najdete v ní, krom rad jak pečovat o skalku, i přehledný výběr druhů vhodných rostlin. Nedělá jim dobře vysoký obsah živin v půdě, ani časté zalévání, tak je to obvyklé na běžném záhoně. Pomocí kamenů lze vytvořit v jedné partii zahrady horskou krajinu, kde můžeme pěstovat původní a jedinečné botanické druhy alpinek. Na skalky se hodí kameny rozmanitých tvarů a barev, ať už je to vápenec, pískovec či žulové valouny.


Kvete v odstínech žluté od dubna do července a dorůstá do výšky až cm. Položek k zobrazení: 76. Prozkoumejte nástěnku „ skalky a skalničky “ uživatele Jaruška Rybička na Pinterestu.


Podívejte se na další nápady na téma Nápady do. Suché zídky slouží většinou k podpírání prudšího svahu nebo tvoří jednu ze stran vyvýšeného záhonu. Kamenné zídky tak umějí vyřešit problémy s nerovným terénem.


Skalničky pro suché kamenné zídky. Při stavbě se nepoužívá malta, mezery mezi kameny vyplňujeme výsadbovou směsí a ve spárách pěstujeme skalničky. Základem skalky je dvacet až padesát centimetrů silná vrstva drenáže (skalničky potřebují dobrý odtok vody).


Použít můžete štěrk, drobné kameny, keramzit i stavební suť, pokud je skalka ze zásadité horniny. Pokud chcete pěstovat skalničky , je třeba jim připravit prostředí tak, aby nestrádaly.

Pro začátek je dobré si udělat jen malou skalku, na zkoušku. Známe druhy tvořící polštáře až koberce, vlhkomilné, vřesovištní, stálezelené skalničky a dřeviny pro skalky, skalničky podle nároků na půdu a stanoviště, teplomilné apod. Do štěrbin podél slunné cesty vysadíme suchomilné skalničky a trvalky, například rozchodníky (Sedum), zvonky (Campanula), tařičky (Aubrieta), floxy (Phlox subulata), mydlice (Saponaria), lomikameny (Saxifraga), koniklece (Pulsatilla), hřebíčky (Dianthus) a tařice (Alyssum).


Moderuje Tereza Stýblová. Plánování skalky , různé typy skalek a jejich umístění, použité horniny, suché zídky, výsadba, přehled nejkrásnějších skalniček. Při stavbě skalky zajistěte, aby půda byla suchá jako kámen a konstantní, pokud po ní procházíte.


Drenáž a mobilita kořenů bude tímto znesnadněna. V naší encyklopedii najdete články, fotografie i videa k tématu skalky a skalničky. Jak osázet skalku, aby kvetla po celý rok a nedala moc práce.


Podle toho rozeznáváme skalky, které jsou především okrasné a ty mohou být dekorativní nebo přírodní a skalky sběratelů skalniček.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky