pátek 19. ledna 2018

Pravý šafrán

Crocus sativus Bylina z čeľade kosatcovité (Iridaceae). Blizny (nitkovité útvary) jsou velmi ceněným kořením známým již od starověku pro svou barvu, chuť, aroma a léčivé vlastnosti. Keďže šafran je veľmi drahý, motivuje všelijakých „šikovníkov“, aby ho pančovali. V stredoveku sa ale na niektorých miestach (Norimberg) za falšovanie.


Svoj pôvod má zrejme v Indii niekde z oblasti Kašmíru.

Odtiaľ sa dostal do Číny. Kromě toho napomáhá v procesu učení, posiluje paměť a paměťovou kapacitu. Také dokáže zpomalit srdeční frekvenci a krevní tlak a stimuluje dýchání. Napomáhá trávení a tak ulevuje játrům a snižuje podíl tuků v krvi.


Pravý šafrán je sytě červený, křehký a velmi lehký. Je bohatý na vitamin B– riboflavin. Pokud by vám nabízeli šafrán za výhodnou cenu, zřejmě nepůjde o pravý šafrán, nebo jej prodávající nasbírali na černo a chtějí z toho vytěžit.


Používá se především v jižní Evropě a na blízkém východě ke kořenění a barvení rýže, polévek a pokrmů z ryb.

Není vhodný pro nastávající maminky a malé děti. Pochází ze západní Asie. Už to by mohl být jeden ze signálů, že se nejedná o šafrán setý, stejnou gramáž totiž v obchodech běžně pořídíte za čtyřicet až padesát korun. Kromě toho, že si můžete splést šafrán ještě ve stádiu rostliny, můžete se nechat oklamat prodejci při koupi už samotného koření. Používá se hlavně v jižní Evropě a na blízkém východě ke kořenění a barvení rýže, polévek a ryb.


Chutí medovo, zľahka ostro, horkasto a veľmi aromaticky. Treba ho však pridávať až tesne pred dokončením pokrmu, pretože by sa dlhou tepelnou úpravou znehodnotil. Kromě nahořklé chuti dodává pokrmům jasně žlutou barvu.


Velmi vzácné, typické španělské koření. Obecně se doporučuje dávka na špičku nože do celého pokrmu. Díky své barvě a aroma se přidává hlavně do. Farská louka) nebo na východní Moravě je však místy zdomácnělý.


Už sám Zeus měl dle řeckých pověstí trávit noci na lůžku ze šafránu. Když se však šafrán navlhčí a potom rozetře na bílé látce, zanechá žlutou skvrnu, zatímco nepravý šafrán zanechává skvrnu červenou nebo oranžovou. Přičemž cena za sáček byla dvacet pět korun.


Detailní popis produktu kořenící přípravek jednodruhový.

Složení: šafrán pravý celý. Kuchyňské použití: Šafrán pravý se používá do rybích. Nabízíme pravý šafrán - na to se můžete spolehnout! Crocus) je krásne kvitnúca trvalka, ale tiež bylina, ktorej vysušené piestiky používame v orientálnej kuchyni. Vyšľachtený krókus k nám dorazil až z Malej Ázie.


A aj keď je korenie vzácne a drahé, odrôd krókusu dnes existuje celkom dosť. Nitkovité čnělky se sklízejí ručně a jejich výtěžnost je velice malá. Na jeseň má fialové kvety, z čneliek kvetu sa získava rovnomenná korenina šafrán, ktorá patrí medzi najdrahšie koreniny sveta. Květ obsahuje nitky - které se při ručním sběru vytrhnou a usuší, výsledkem je nejvzácnější koření světa ŠAFRÁN, jehož cena se na obchodních stezkách vyvažovala zlatem. Kedysi ho ľudia bežne pridávali do mnohých jedál a verilo sa, že dodáva telu harmóniu.


Razavi Khorasan na severovýchodě Íránu a ze střední Francie. Věděli jste že… PRAVÝ ŠAFRÁN – CROCUS SATIVUS - Jsou dlouhé červeno – zlaté blizny z fialového květu Krokusu setého, známého jako šafrán. Pili jste už někdy zlato?


A stejně jsme si řekli, že je škoda ho nevyužít. Chutná totiž úplně, ale úplně jinak ne. Použití v kuchyni V kuchyni se používá hlavně na obarvení pokrmů, od omáček přes polévky až po mléčné výrobky. Nemýľte si však Šafran siaty s ozdobnými krókusami, ktoré kvitnú skoro na jar a mnohé sú jedovaté. Hľuzy šafránu siateho sa síce vsádzajú na jar do neutrálnej ílovito – vápenatej pôdy a na slnečné miesto, ale úroda sa zbiera až na jeseň.


V pravý čas, aby odvrátila od vás smútok.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky