pátek 19. ledna 2018

Jak pěstovat vřes

Vřes je bylina, která byla oblíbená již u Slovanů. V posledních letech se vřes objevuje čím dál častěji i na skalkách. Samotné rostlinky možná vyjdou draze, ale vypěstovat si je můžete i sami řízkováním anebo přímo ze semen.


Vřes na zahradě Pokud chcete pěstovat vřes na zahradě, dobře si promyslete jeho umístění, miluje slunce a nesnáší přesazování. Pokud je totiž substrát příliš vlhký, je znemožněn přístup kyslíku ke kořenům. A tak není divu, že ho poměrně rádi pěstujeme a že je vyšlechtěna již spousta kultivarů různých barev, velikosti i doby kvetení.

Jeho pěstování je poměrně snadné, a tak jej na balkoně nebo na zahradě můžete mít i vy. Spousta lidí si myslí, že je jejich pěstování složité a že doma nikdy nebudou mít krásně kvetoucí rostlinu. Vřes obecný (Calluna vulgaris) nebo chcete-li břes, břasa, chvojina, hyndavec, to vše jsou názvy pro v posledních letech velmi oblíbenou rostlinu, která kvete od začátku jara až do prosince a po celou tu dobu zdobí svými drobnými kvítky zahrady i skalky. Jako každá rostlina má i vřes specifické požadavky na vlastnosti půdy.


Pokud půda tyto požadavky splní, můžeme bez problémů. Vřes u nás natolik zlidověl, že se čeština přímo hemží jeho názvoslovíbřes, břasa, erika, řes, jindavec, chvojčina, břesňák, hnidavec, hyndavec, modrý rozcho suchotinka, vřes skotský. Správný substrát pro vřes.


I když se vám to může zdát zbytečné, vřes po přinesení domů co nejdříve přesaďte do nádoby o něco větší.

Když se člověk prochází lesem a vidí krásné fialové drobné kvítky vřesu, prakticky vždycky se pozastaví. Vřes patří mezi velmi pěkné květiny. Návodná ukázka jak se stříhá vřes. Vřes začíná rozkvétat jako jedna z posledních rostlin sezóny, čili na konci léta až začátku podzimu, přičemž krásně vyzdobí jak záhony, tak truhlíky, květináče a podzimní aranže. Je též velmi oblíbenou hřbitovní květinou, obzvláště o dušičkách, spolu s chryzantémami a maceškami.


Jak pěstovat vřes Hedy 4. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Vřesy rozkvétají v době od konce léta do pozdního podzimu. Co všechno potřebuje vřes na zahradě. Vřes , také známý i pod názvem šedivník, patří do čeledi vřesovitých rostlin a řadí se k léčivým bylinám.


Do této čeledi se řadí pouze jeden druh a tím je právě Vřes obyčejný ( Calluna vulgaris ). Lidé tuto rostlinu spojují s různými vřesovci. Ty však patří do jiné čeledi. Vřesovec můžete na zahradě kombinovat (pěstovat spolu) s jalovcem, zakrslou borovicí, kyhankou, libavkou, břízou, kanadskými borůvkami anebo brusinkami.


Peří jsou malá, okouzlující a poměrně levná, proto se od poloviny srpna do konce září objevují v nabídce zahradních prodejen. Vypadají skvěle jak v zahradě, tak v hrnci, bohužel i přes pečlivou péči, nežijí do příští sezóny. Pokud však vřes na zahradě nemáte a přemýšlíte o jeho pěstování, máme pro vás dobrou zprávu.


Bez problémů to zvládnete, jde o rostlinu, která nemá žádné vysoké nároky.

Vřes můžete bez větších problémů pěstovat u Vás na zahradě nebo v truhlíku nejlépe na slunném místě. Vybrat si můžete buď přímo vřes, nebo vřesovec, což je květina, která je vřesu velmi podobná. Vřesovec má však výraznější zbarvení a některé odrůdy udrží barevné květy dokonce i během zimy. Při výsadbě ať už do květináče, nebo do skalky-zahrádky myslete na to, aby měl vřes dostatek světla.


Vřesy a vřesovce - jak úspěšně pěstovat , druhy. Vřesů a vřesovců, které naše zimy snesou je velmi mnoho a ještě více je těch, které naše klimatické podmínky snášejí špatně. Mezi velmi vděčné rostliny, které můžeme pěstovat v balkónových truhlících během celého roku, patří vřesy a vřesovce.


Kdy a jak se stříhá vřesovec ? Názorná ukázka podle které to zvládne každý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky