pondělí 8. května 2017

Válcování trávníku

Je třeba tuto operaci v údržbě trávníku pečlivě zvážit. Ale rozhodně bychom na válcování neměli zapomínat. Válcování nepatří mezi velmi nutné úkony. Válením se upravuje rovnost povrchu, po zimě se utužuje promrzlá půda a zpevňují se sypké půdy.


Válením se také zvyšuje kapilární vzlínavost kyprých pů takže se vláha dostává lépe ke kořínkům.

Projděme si klady a zápory této činnosti v. Například na válcování trávníku je vhodný menší ruční válec, pro jarní ošetření se osvědčí zase vertikutátor. Prim mezi nástroji pro péči o trávu. Provádíme zakládání i údržbu zeleně u firemních, veřejných či soukromých objektů. Prosím o radu, máme cca měsíc založený trávník, firma která nám jej zakládala, bojovala se srovnáním terénu do roviny (ztvrdlá a uježděná zemina). Založení trávníku pokládkou travních koberců Druhá zmíněná varianta je samozřejmě finančně náročnější, ale svému uživateli poskytuje okamžitý efekt v podobě hotového trávníku.


Působím v Ostravě, Opavě a Olomouci. Původně pod znackou fajnytravnik.

Níže je video z realizace. Vertikutace pomůže trávníku pro lepší přístup živin, světla, vody, vzduchu a zároveň Vám pomůže v boji chorobám a jiným škodlivým činitelům. Dobrá příprava půdy je jediná cesta ke kvalitnímu trávníku. Jestliže tuto fázi podceníme, nikdy nebudeme mít zelený hustý pažit. Pro výsev a založení nového trávníku se používají směsi jednotlivých travních druhů.


Nejčastěji se využívají Jílek vytrvalý, Kostřavy červená a Lipnice luční a jejich různé odrůdy. Tyto travní druhy mají rozdílnou dobu vzcházení, proto je trávník ve svém prvním měsíci nevyrovnaný a je na něm vidět postupné vzcházení jednotlivých travních druhů. Můžeme plochu také posypat pískem, který rozhrneme po celé ploše obrácenou stranou hrábí. Jakmile písek proschne, propadne až ke kořínkům, takže jej po čase na povrchu nenajdete. Zálivka Jakmile semena vyklíčí, nesmějí vyschnout, jinak by zašla.


Trávník - plocha po odplevelení. Utužení půdy vede k zmenšení prostupu vody, oslabení příjmu živin v důsledku nižšího provzdušnění. Následkem je slabší kořenový systém a špatné prospívání trávníku. Toto neplatí na velmi lehkých půdách a na sportovních plochách s upravenou skladbou vegetační vrstvy. Potřeba kvalitního trávníku je – litrů vody na metr čtvereční za týden!


Po závlaze můžete vyrýpnout kus trávníku a podívat se, jak hluboko se voda dostala.

Když se budete řídit výše uvedenými radami a nebudete správně trávník kosit, tak jste četli asi zbytečně. Ne každý trávník je potřeba válet jako např. Když autem přejedu po zahradě, v kolejích roste tráva pomaleji - skoro neroste. Kompaktní elektrický provzdušňovač Stihl trávníku k vertikutaci a vyčesávání menších ploch. Jak vyčistit trávník od plevele.


Máty: aromatické, léčivé a chutné zahradní. Okraje trávníku bohužel travní sekačka dokonale neposeče. Proto se vám budou hodit Často je potřeba okraje zarovnat ještě zvlášť.


Ceny našich služeb a ceník údržba trávníku. Balíčky jarní i podzimní údržby trávníku. Po zimě jsou často kořínky trav povytažené pohybem půdy, které způsobil mráz a sníh. To je čas k použití válce.


Je to docela jednoduché opatření, musí se ale dobře načasovat. Půda by už měla být trochu proschlá – když válíme příliš vlhkou půdu, povrch jen utužíme do pevné krusty a kořínky trav vlastně udusíme, v lepším případě rostliny trav budou špatně odnožovat a regenerace trávníku se prodlouží. Plsť se v trávníku tvoří v průběhu vegetace.


Plsť vytvoří v trávníku i několik centimetrů silnou nepropustnou vrstvu, která má velmi negativní vliv na kvalitu trávníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky