úterý 18. prosince 2018

Máta druhy

Každá z nich má množství odrůd a kultivarů. Hned zjistěte veškeré informace, které potřebujete vědět o této úžasné rostlině. Pusťte se s námi do dobrodružství okolo poznávání mát a uvidíte, že nebudete litovat. Právě díky mentolu snižuje napětí hladkého svalstva, a tak působí blahodárně proti křečím, povzbuzuje trávení, působí protizánětlivě a znecitlivuje.


Navíc máta se velice intensivně kříží a tím ztěžuje přesnou identifikaci. Pokud máte nadále zájem o jejich přeurčení napište mi a já se Vám posnažím co nejpřesněji pomoct.

Dnes už sú rozšírené mnohé umelo vyšľachtené druhy mäty s najrozličnejšími arómami. Môžete sa rozhodnúť pre mätu pomarančovú, citrónovú. Kvete od července do září. Kaufe Mata Mata im Preisvergleich bei idealo.


Snad proto šlechtitelé přišli se zajímavými druhy vonícími po citronech, mandarinkách, zázvoru, extra silně mátově či dokonce po čokoládě. Jako u jiných druhů máty sbíráme její listy, které obsahují cenné silice, které působí blahodárně na trávící ústrojí. Pak mám asi mátu normální, každý druh má jinou barvu lístečků. Můžete si však vybrat z mnoha odrůd.


Léto se přehouplo do brzkého podzimu, nicméně teploty se stále drží poměrně vysoko.

Mäta pieporná je pomerne náročná na pestovanie. Zaujíma vás využite mäty, zber, či ktoré druhy mäty poznáme? Deti do rokov by mali piť iba čaj z mäty. Je to trvalka s hustě chlupatou lodyhou a nadzemními plazivými výběžky.


Roste v okolí lidských sídel, na okrajích cest, zahrad apod. Můžeme si s ní ochutit saláty, pečené a grilované masové pokrmy a ryby, dá se použít do dresingů a omáček, bylinkového másla, k ochucení rýže nebo kuskusu. Máta, kterou mám, má trochu citronovou vůni, takže máta citronová, si myslím. Hledat v článcích: druhy máty. Listy má široce vejčité, oboustranně hustě chlupaté, které po rozemnutí voní.


Má 8-květenství z modrofialových kvítků, které jsou pravidelně rozmístěny v horní části lodyhy, nikoli však na jejím vrcholku, ten je ukončen svazkem listů bez květů. Taxonomická kategorie: Taxon. Ne všechny máty se hodí k přípravě jídla nebo pití - některé mají nevhodné složení silic. Používají se hlavně listy, výjimečně nakvetlá nať. Sklí­zí se poprvé na začátku května, než začne kvést, sklizně mohou být až za sezónu.


Také pro pěstitele netrpělivé a zapomnětlivé. V zahradnických speciálkách si totiž mohou koupit. O rozmanitosti mát se můžeme přesvědčit každý rok na bylinkových slavnostech, které pořádají mnohá zahradní centra.


Dávno nejde jen o mátu peprnou (Mentha x piperita) či klasnatou (M. spicata), jejichž vůně i chuť připomínají mentolovou žvýkačku.

Máta - osvěžení v mnoha podobách. Jiné názvy této mincovny - medová máta , medová papuče, medovka, melissa. Tato výrazně kořeněně vonná. I když není příbuzný rodu Mint, ale patří do stejné rodiny. Odvar z máty přilitý do koupele pomáhá hojit různé kožní ekzémy.


Neomezeně se rozrůstá všude kolem. Malé listy vyrůstají v koncových oválných květenstvích ve tvaru klasu. Všechny uváděné druhy vyžadují slunné stanoviště či polostín a humózní půdu. Přežijí až do -stupňů. Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku.


Hlavní složkou, kterou máta obsahuje je mentol.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky