čtvrtek 11. května 2017

Pěstování malin na zahradě

Způsob pěstování závisí na míře odnožování a růstu šlahounů. Obvykle je vhodné zajistit rostlinám oporu, například jednoduchou drátěnkou nebo dvojdrátím vedle sebe i nad sebou: K drátům přichycujeme plodné výhony úvazky. Po sklizni malin jednou plodících odrůd výhony co možná nejdříve odstraňujeme až u země.


Vyžaduje středně těžké humózní vlhčí půdy. Jak si na zahradě vypěstovat voňavé maliny Jen si na nich smlsnout… Vůni a úžasné chuti malin odolá málokdo, zejména když k nim přidáme třeba vanilkovou zmrzlinu.

Pěstujete na zahradě maliny? Vždyť se jedná o ovoce, které každé dítě miluje. Když dozrají plody, jsou malými nenasyty keře doslova obsypány. Díky šlechtění můžete pěstovat maliny různých barev, ostružiny. Charakteristika maliníku a nároky na pěstování malin Maliník je keř, který je typický dvouletým vývojovým cyklem.


Kořenový systém malin je ale natolik odolný, že je schopen vydržet klidně i několik let. Pěstování malin Jedním z omezení je například mrazuvzdornost do stupňů pod nulou.

Vyvarujte se tak rozhodně výsadbě v mrazové kotlině (oblast Kvildy apod.). Dočetl jsem se spoustu informací, které bych si rád ověřil praktickými radami opravdových zahradníků. Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53. Malina je jedním z nejkrásnějších bobulí na severu.


V obchodě je sice také občas můžete koupit, ale jsou křehké a špatně. Ale jeden z nejvznešenějších rostoucích. Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.


Na běžná měřítka by byl porost malin příliš hustý, ale s přihlédnutím na odstupy jednotlivých ostrůvků si tyto vzájemně nestíní. Jsou bohaté na vitamíny a minerály – obsahují například vitamíny C, A nebo B6. Sběr malin přichází na řadu v průběhu června a července. Maliny jsou sezónní ovoce, drobné plody rostliny zvané ostružník maliník.


Dozrávání malin ovlivňuje počasí a nadmořská výška , ve které se pěstují. Pro pěstování malin je vhodné slunné stanoviště. Během suchého počasí však vyžadují dostatečný přísun vody.

Zejména v době tvorbě květů a plodů. Pro hnojení se nejlépe hodí dobrý kompost nebo hnůj. Hlavně horní části výhonů potřebují dostatek světla. Maliníku se daří ve všech oblastech i ve vyšších polohách na světlém místě. Maliník má rád půdu úrodnou, středně těžkou, humózní a hluboce zkypřenou.


Jedná se o trvalý keř s výškou přes dva. Navíc dlouho po utržení nevydrží. Potom se často stává, že si domů místo malin donesete jen malinovu kaši.


Přitom pěstování malin nevyžaduje téměř žádnou péči a keříkům se daří na každé zahradě, ale i na krajích lesa či podél polních cest. Na žádné zahradě by neměl chybět pořádný venkovní krb, který je při párty, oslavě nebo posezení s přáteli doslova nezbytnou nutností. V zahradním krbu připravíme ty nejlepší grilované dobroty, po kterých se bude každý olizovat až za uchem. Krby jsou nejen funkčním a estetickým prvkem, ale staly se také jakýmsi společenským centrem každé zahrady. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Jak na svilušky, aby vám nezničily všechny rostliny na zahradě i doma Velmi rychle se množí a při přemnožení způsobují značné škody a úhyn rostlin. Tihle roztoči jsou sice miniaturní, přesto umí zahrádkáře pořádně potrápit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky