úterý 2. května 2017

Pěstování cibule ze sazečky

Ale pěstování ze sazečky je mnohem rychlejší, sklizně čerstvé cibule se dočkáte dříve. Je však třeba včas sázet, na počátku dubna už neotálejte. Pěstování cibule ze sazečky Pěstování cibule ze sazečky je nejčastější.


Nejlepší je sazečka, která má – mm v průměru. V lehkých půdách můžeme vysazovat o něco hlouběji.

Během růstu cibuli plejeme a okopáváme. Ze semen můžeme pěstovat kvalitnější a trvanlivější odrůdy cibule, nežli ze sazečky. Sklizně se sice dočkáme za delší čas, ale výsledky za to stojí. Oproti přímo setým cibulím mají horší skladovatelnost. Pokud bych se nyní rozhodl pro pěstování cibule , zvolil bych sazečku.


Vysetá Alice v květn u do podzimu jistě naroste, ale budou drobné. Až jich budete potřebovat naloupat na guláš, přestane vás to bavit a koupíte větší cibuli v konzumu. Většina zahrádkářů pěstuje cibuli ze sazečky , což jsou malé cibulky o průměru – mm.

Vybrat si můžete jak jarní, tak ozimou cibuli sazečku. Má tedy kratší vegetační dobu a dosahuje větších výnosů. Hlavní výhodou je, že cibule ze sazečky vyroste rychleji. Hlavním faktorem je nákup kvalitní sazečky. Dříve se cibule pěstovala výhradně výsevem , způsob výsadby ze sazečky je výsadou posledních desetiletí.


Po podříznutí se začne zatahovat krček a zhruba po dvou týdnech cubile vysychá. Postup je dobré dodržet, aby cibule byla chutná a zdravá i při skladování. K pěstování ze semínek se hodí odrůdy: Tandem, Unico F bílé cibule Albienka a Blanco Duro atd. Jednotlivé cibule je nutné očistit od hrubých nečistot, uvázat je do „kytek“ a nechat na krytém venkovním prostoru vyschnout.


Tato odrůda nesmí být náchylná na vybíhání. Cibule se sklízí na konci léta či na podzim. Možná vás v obchodech lákají síťovky plné sazeniček cibule sazečky.


Mnoho zahradnictví i obyčejných obchodů nabízí takový sortiment. Problémem při pěstování ozimé cibule ze sazečky je kromě mrazů přes zimu zejména volba odrůdy. Do téže půdy je ji vhodné dát až cca po letech.


Vytažení cibule ze země není nijak složité.

Většinou ji stačí pouze chytit za nať a pomalu vytáhnout ze zeminy. Pokud chcete mít jistotu sklizení celé cibule, použijte rycí vidle. Vyjmutí i silně zakořeněných kusů cibule se tak stane doslova a do písmene hračkou. Cibuli můžeme pěstovat dvěma způsoby. Buď ze semínek, nebo ze sazeček.


Osobně dávám přednost předpěstovaným malým cibulkám, které právě teď mají ve všech zahradnictvích. Sazečky cibule je možné vpichovat do země už koncem února nebo začátkem března, pokud to počasí dovolí. Návo kterak si na zahradě pěstovat cibuli ze semínka i ze sazečky doslova po celý rok, tedy k pěstování cibule obecné, ozimé i zimní.


Ze sazečky nám naroste velká cibule , avšak nehodící se k uskladnění Sazečku sadíme do řádků vzdálených cca cm. Při sázení si pomáháme sázecím kolíkem, dolíky však neděláme příliš hluboké, cibule koření mělce. Zimní cibule se nazývá též sečka, sibiřská cibule nebo ošlejch. Pěstujeme ji zejména pro zelenou nať, kterou odebíráme průběžně.


Nároky na pěstování jsou podobné jako nároky tradiční cibule kuchyňské, raší velmi časně. Střídání plodin je nutností Než budete na stejném místě pěstovat jakoukoliv cibulovitou rostlinu, tedy i cibuli kuchyňskou, počkejte minimálně dva nebo tři roky. Výsadba ze sazečky má vegetaci dlouhou 1dní.


Krátkodenní odrůdy cibule jsou vhodné pro pěstování zimních kultur. Výsev se dělá na přelomu srpna a září a sklizeň nastává za 1dní. Prvním může být klasické sázení ze semínek, kdy je však třeba počítat s tím, že nám vyrostou jen menší cibulky, které se hodí například pro nakládání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky