středa 3. května 2017

Jak vypěstovat česnek

Comment Ze všech léčivých rostlin se česnek se svými účinky na zdraví umisťuje na předních příčkách. Sklizený česnek není možné nechávat delší dobu na poli, zvláště za slunných dní, kdy už po jedné hodině může docházet k úžehu, čímž je česnek znehodnocen. Nyní již víte jak si doma vypěstovat kvalitní česnek. Neváhejte proto a pusťte se do výsadby již nyní, nastal totiž ten ideální okamžik.


Nať průběžně odřezáváme a spotřebováváme ji místo pažitky, nejlépe do pomazánek nebo i jako přízdobu jídel.

Indoor pěstování má oproti tomu klasickému jednu opravdu velkou výhodu. Za předpokladu, že budete místnost vytápět na vyhovující teplotu, můžete. Kořeny můžeme odříznout, ale stvoly ještě ponecháme, budou se nám hodit při sušení. Zkuste si medvědí česnek vypěstovat doma, je to snadné jak se semeny, tak s cibulkami. Výsadba je nejvhodnější od května do listopadu, na polostinném místě.


Cibulky i semena sázejte po více kusech (– ks) u sebe. Semínka vysejte od září do. Paličáky sklízejte v době, když jim zbývá pět dužnatých listů - mohou být i žluté, květní stvoly se začínají narovnávat.

Nepaličáky sklízejte, když asi polovina rostlin má nať položenou na zemi. Jak a kdy sklízet česnek? Sklízejte česnek včas, přezrálý česnek se odděluje a rozpadá na stroužky. Pokud se česnek namoří, lze jej sázet z jakéhokoliv zdroje.


Sázet konzumní česnek je vždy riskantní. Jeho zdravotní stav nikdo nezaručuje. Poradí vám odborníci s mnoha lety praxe s pěstováním. Je proto pochopitelné, že lidé si jej začínají pěstovat. Tedy pro ty, kteří jeho chuť a aroma mají rádi a mohou jej konzumovat.


My si navíc můžeme vypěstovat tradiční. Stačí vlhko a spíše stín a medvědí česnek vám poroste jako plevel. Nemusíte ho hnojit, jen mu dopřejte dostatek vláhy. Vše začíná nákupem sadby Pro začátek je vhodné vyzkoušet více odrůd (minimálně tři). To, jak se Vám podaří česnek vypěstovat záleží na mnoha.


Půda je jimi stejně vyčerpaná, jako po česneku. Nejlépe se mu daří v lehčích půdách s větším obsahem humusu. Půda nesmí být přemokřená a na přímém slunci.

Není však česnek jako česnek a palička zakoupená v supermarketu mnohdy postrádá to, co správný česnek má mít. Samozřejmě ideálním řešením je vypěstovat si vlastní úrodu na zahrádce, ale ne vždy je naše snaha zdařilá. Pěstování česnek není složité, ale musíme vědět, jaké má tato rostlina nároky. Je velmi hojně používán jako přírodní antibiotikum a česnekovou polévku zná snad každý!


V dnešním článku si ukážeme jak si doma vypěstovat vlastní česnek. Budete velmi překvapeni tím, jak snadné to je! Celý postup zvládne snadno a rychle úplně každý!


Medvědí česnek je oblíbená jarní bylinka, která sice roste i ve volné přírodě, neměla by se však trhat ve velkém. Navíc v přírodě naleznete medvědí česnek pouze na některých místech. Tuto rostlinu s jemnou česnekovou vůní a chutí si můžete vypěstovat na zahradě, ale i na balkoně. Následující řádky Vám poradí, jak pěstovat medvědí česnek.


Milovníci této prastaré cibulové zeleniny nedají na její chuť dopustit. Kdo by odolal topinkám, česnekovým bramborám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky