středa 10. května 2017

Cesmína paraguayská pěstování

Klíčení nejlépe vyhovuje teplota okolo stupňů. Abychom urychlili klíčení, květináček zakryjeme igelitem. Před satmoným výsevem doporučujeme semena namočit do vody na hodin.


Toto pojmenování je pro laiky mnohem známější a to především proto, že shodně se volá taky nápoj, který snad již většina z vás alespoň jednou ochutnala. Tato rostlina je známá pro.

Roste většinou u řek, vyhovuje jí totiž vlhké počasí a vydatné deště. Jako první ji zpracovávali indiáni kmene Guaraní a později se prostřednictvím španělských kolonizátorů čaj dostal až do Evropy. Stálezelený strom, jehož přirozeným prostředím jsou lesy Jižní Ameriky. Je vhodné ji pěstovat na stinných stanovištích. Patří do něj vyšší dvouděložné rostliny.


Jde o stálezelené či opadavé keře a stromy, jež rostou na všech kontinentech. Cesmína paragayská je strom z rodu cesmína.

Kromě cesmíny paraguayské mezi ně patří cesmína kanárská, modrá, ostrolistá, pernyhova, přeslenitá, vroubkovaná a temná. Pochází z Jižní Ameriky a na celém světě si získala popularitu hlavně díky nápoji Yerba maté, který se právě vyrábí z lístků tohoto stromu. Je nejvyšší čas si Cesmínu paraguayskou představit. Cesmíny se mohou stát okrasou vaší zahrady, vhodné jsou pro tvarovaný živý plot. Pověstné jsou její červené bobule v zimě.


Půda by neměla být vysýchavá a při výsadbě bychom ji. Vyhovují půdy jílovité s příměsí písku a obsahem kyseliny fosforečné a draslíku, s kyselým pH. Mimochodem u paraguayské varianty vás možná překvapí proces jejího pěstování. Semena totiž nejprve musí projít skrze trávicí trakt místních ptáků.


Teprve pak jsou připravena ke klíčení, což by bez této okolnosti nebylo dost dobře možné. Jako mladá rostlinka připomíná spíše keřík, který se postupně stává stromem. Oblíbené prostředí cesmí. Pravidelným střihem ji lze udržovat na prakticky jakékoli výšce.


Uzpůsobíte si ji tedy dle svých představ. To však není všechno, listy a stonky cesmíny obsahují velké množství vitamínů, minerálů či antioxidantů.

Pěstování a sklizeň yerby maté I když zájem o yerba maté je přinejmenším po dlouhá desetiletí celosvětovým fenoménem, místa samotné produkce zůstávají od pionýrských dob její kultivace prakticky nezměněna. Pokud nemáte mnoho místa na pěstování vícero keřů cesmíny, je několik samosprašných odrů které nasadí plody i bez opylovače. Nejznámější je cesmína paraguayská , známá jako maté nebo také yerba maté. Jsou to listy právě této rostliny, ze kterých se známý nápoj připravuje.


Aby cesmína , myšlena nejrozšířenější cesmína obecná - Ilex aquifolium, měla ozdobné červené plody, musíte opravdu mít samičí i samčí. Mathé má antioxidační účinky, zlepšuje činnost ledvin a ochranyschopnost těla. Tento keřík, který se vyskytuje až v šesti stech druzích, roste po celém světě. Nápoj yerba maté bývá často označován jako nápoj Bohů.


Celé lidstvo vděčí za tento nápoj dobrosrdečnosti a pohostinnosti indiánů ze kmene Guaraní. Popíjení čaje Maté pomáhalo ke stmelování a sjednocování Indiánů v Jižní Americe. Balení obsahuje semen. Z jejích zdřevnatělých mladých větviček se připravuje tamější specialita – čaj, proslulé maté, má posilující účinky na nervový systém, odstraňuje únavu, užívá se pro posílení imunity a jeho antioxidační účinky zpomalují stárnutí.


Podává se v nádobě z vydlabané tykve a pije se speciálním brčkem. Přes zimu je ale optimum kolem 10°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky