čtvrtek 8. října 2015

Červená řepa pěstování

Pěstitelé mají v dnešní době díky šlechtitelům na výběr z široké škály odrůd. Ty se vyskytují jednak ve dvou tvarových variantách, a to v kulovité a polodlouhé a pak v také mnoha barevných variantách. Věřím, že pěstování zeleniny posiluje tělo i ducha a otevírá naše srdce.


Skrze půdu a práci na čerstvém vzduchu se stáváme lepšími lidmi. Pěstovala se již za dob starých Římanů.

Pokud se bez řepy neobejdete ani vy, vypěstujte si svou vlastní. Výtečná je i vařená či čerstvá, kdy slouží přímo jako přírodní posilující lék. Potrápit ji dokáží slimáci, mšice a hryzci , případně myši. Slimáky můžeme lovit do plastových nádob zahrabaných do zeminy tak, aby byly v rovině s ostatním terénem, a naplněných pivem. Tato zelenina je totiž velmi zdravá.


Menší bulvičky můžeme rovnou konzumovat, nakládat, větší pak jsou vhodné na vaření, ale i uskladnění (na zimu je uložíme beden s pískem ve sklepě nebo jiné chladné místnosti). Ve světě je řepa naprostým kulinářským hitem. Obrázky, zvuky či videa k tématu řepa červená ve media Commons Cervenarepa.

Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace. Naroste opravdu kdekoliv. C, dále vlákninu, cukry a dusíkaté sloučeniny. Obsahuje velké množství minerálních látek.


Je vhodným doplňkem v kuchyni, přidává se k masu. Není vhodná při onemocnění ledvin a žlučníku. Nerozpustná vláknina napomáhá hladké funkci zažívacího ústrojí, ta rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu.


A navíc – tento přírodní všelék je i velice chutný. Nesmí se ovšem nechat v zemi dlouho, jinak bulvy zdřevnatí a budou fakticky nepoužitelné. Z hlediska pěstování není červená řepa nijak složitou rostlinou.


Pokud najdete řepě vhodné místo, bude se jí dařit. Středozemního moře, kde je používána k čistě kulinářským ale i léčebným účelům již po několik tisíc let. Konzumuje se jak samotná bulva, tak nadzemní část tvořena stvoly a listy.


Kahira je raná odrůda, určená pro letní až podzimní sklizeň. Bulva je kulovitě zploštělá, má purpurovou barvu bez výraznějších kruhů.

T ato rostlina pochází ze Středomoří. Staří Římané ale konzumovali jen její listy a stonky, neboť bulvu považovali za lék a jako takovou ji i požívali. Nemá zvláštní nároky na půdu, jen nesnáší půdu čerstvě vyhnojenou.


Více o pěstování , výsevu, jednocení, zálivce, sklizni a léčivých účincích na mém videu. Obvykle ji vyséváme na konci dubna či na začátku května, jakmile odezní poslední mrazíky. Před příchodem mrazů by se však měla sklidit najednou.


Ukroutíme listy tak, aby nedošlo k poškození srdíčka. Zároveň je to velmi zdravá zelenina plná vitamínů (B, C, provitamín A), minerálů (vápník, hořčík, draslík, sodík aj.) a antioxidantů (kyselina listová, betain). Baby leaf Beta vulgaris conditiva Nedaří se naklíčit červenou řepu Klikni ZDE.


Semínko je neobvykle velké, má nepravidelný tvar a vypadá jak spálené zapečené musli. Doporučujeme ji nakrájet na tenké plátky, osolit, opepřit a sníst jen tak – třeba s pečivem. Skvělá bude také v salátu, nastrouhaná v pomazánce nebo jen lehce povařená v polévce. A uplatníte ji i při tvorbě dětských příkrmů.


V lednici vydrží asi týden, v mrazáku i přes rok. Nejen křemík je obsažen v bulvičkách červené řepy Kyselina listová je další z řady velmi cenných látek obsažených v červené řepě. Už před tisíci lety si lidé všimli léčivých a povzbuzujících účinků listů této dřeviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky