úterý 27. října 2015

Jak stříhat popínavé růže

Existují dvě zásadně rozdílné skupiny popínavých růží, uvedené výše. Druhá skupina pnoucích růží („Rambler“) má dlouhé, ohebné výhony a menší svazky květů, které rozkvétají jen jednou za sezonu, ale o to bohatěji. Popínavé růže se dělí na climbery a ramblery.


Climbery jsou běžné zahradní odrůdy dorůstající – m. Růže patří mezi nejpopulárnější květiny českých zahrad i velmi mnoha parků a veřejných prostranství.

Keříkové, stromkové, popínavé, šípkové – každý si najde takovou růži, jejíž květy mu budou dělat největší radost. Stovky odstínů a odrů právem je růže nazývána královnou květin. Ale i královna potřebuje občas pomoci. Základem veškeré starosti i popínavé růže je pochopitelně jejich správný střih.


Ten není nijak složitý, nicméně nelze říct, že by se popínavá růže mohla stříhat jakkoli bez nějakých pravidel. Podívejme se tedy na základní zásady, jež je třeba dodržovat. Buď můžete odstranit celé staré výhony, nebo je snížit na nižší rozvětvení.

Zatímco pnoucí rostliny získají spolehlivou oporu pro svůj růst, pergole se pro změnu zvýší estetická úroveň a získá minimálně částečné zastínění a do určité míry i ochranu proti dešti. Dlouhé stonky pomáhají rostlině v cestě za světlem a tím i za teplem, trny pomáhají v zachycení se opory. Ostatní pokud jsou tak vysoké jak píšete, tak zkraťte o polovinu. Potom až pokvete zlatý déšť- tak na 3. Záhonové růže s dlouhým stonkem a keřovité růže Tyto typy růží necháváme vyrůst do výšky nebo metru, takže je není nutné každý rok zkracovat.


Záhonové, velkokvěté a zakrslé růže můžete silně seříznout právě i na jaře. Keřové (sadové) a zakrslé růže by se měly stříhat jen jednou za let. Aby stříhání růží nebylo tak snadné, pozor si musíte dát na keřové a popínavé růže , které kvetou jen jednou za rok. Ty je nutné prosvětlit ihned po odkvětu. Remontantní popínavé růže Opakovaně kvetoucí popínavé růže kvetou na letošních i na starších výhonech.


Na jaře odstraňte výhony, které jsou starší než šest let, a mladší postranní výhony zakraťte na čtyři až pět oček. Skalkové růže můžete nechat být, řez provádíme pouze na těch keříkových. A pozor, nezapomeňte v létě pravidelně stříhat i odkvetlé květy.


Jen tak se vám rostlina odmění záplavou nádherných květů. Pnoucí růže Pnoucí růže (Kletterrosen) jsou nejvíce vzrůstné.

Standardně dosahují výšky min. Climbery, které potřebují ke zdárnému růstu oporu, kvetou většinou opakovaně a výšku mají cca do 3m. Nejlepší doba na prořezávání závisí na tom, jaký druh máte. Pokud kvete jednou za rok, ideální doba je v momentě, kdy květy odpadnou.


Růže půdopokryvné pokrývají kompaktně plochu a mají výšku do cm. Všechny ostatní je vhodné stříhat na jaře. Jejich hlavní funkcí je plně ozelenit prostor a nepustit do půdy tak snadno plevel. Individuální prořezávání houštiny větviček by bylo pracné a zbytečné – většinou prostě najednou jen mírně zkrátíme celý porost jako u živého plotu.


Půdopokryvné růže je možno po letech zmladit řezem až u země. Návo jak vysadit růže. This feature is not available right now.


V prvních několika letech po vysazení není nutné je stříhat , snad jen zmrzlé, odumřelé nebo příliš slabé výhony. Jak stříhat pnoucí růže. Pokud bychom je ale nestříhali vůbec, budou nám kvést jen ve výšce, nikoli po celé d. Růže Dodejte růžím sílu pro následující vegetační sezonu.


Pokud už nehrozí nebezpečí pozdních jarních mrazíků, můžete natrvalo odstranit zimní. Růže - střihání růží - jak stříhat růže Péče o růže zahrnuje kromě pravidelného hnojení i stříhání. V tomto praktickém videu najdete postup jak stříhat růže Péče o růže zahrnuje kromě pravidelného hnojení i stříhání. Rosa rugosa),nebo růže mnohokvětá, ponecháme je jako zimní ozdobu a jako potravu pro ptáky. Jinak odkvetlá květenství odstříhneme.


Ke kořenům přihrneme ornici do výšky rýče. Někdy růže první rok prospívají, a v dalším roce chřadnou, až uhynou. Příčin je několik: pomineme-li choroby, na vině bývají chyby v pěstování a špatné podmínky.


Už při koupi si rostliny dobře prohlédněte, aby nebyly viditelně napadeny chorobou či škůdcem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky