středa 28. října 2015

Ibišek venkovní pěstování

Zejména u starších rostlin je třeba větve spíše prostříhat, než zkracovat a pustit světlo do keře. Hlavně odstraníme i všechny větve suché a zmrzlé. Venkovní ibišek je nádherný okrasný keř, který kvete od června až do konce září. Je mrazuvzdorný, miluje slunce a jeho pěstování nám mnoho času nezabere.


A pokud se chystáte venkovní ibišek pěstovat, jistě vám následující řádky přijdou vhod. Jestliže tedy hledáte rostlinu, kterou byste mohli zkrášlit svou zahradu, tak právě ibišek je skvělou volbou.

V tomto článku vás seznámíme s možnostmi jeho pěstování. Jedná se o nenáročný keř, který ve vaší zahrádce udělá spoustu parády. Při tomto způsobu pěstování často dosahuje ještě větších květů. V našich mikroklimatických podmínkách je vhodné ačokču předpěstovat ve fóliovníku nebo na okenním parapetu, tedy podobně jako okurky nebo papriky. Potřebuje však vhodné místo a náležitou péči.


Pro pokojový ibišek je ideální zimování v chladnější místnosti s teplotami až °C. Málo kdo ví, že určité jeho druhy se dají pěstovat celoročně ve venkovním prostředí. Odstraníme i všechny větve suché a zmrzlé.

Americky nebo bahenní, jak bývá velkokvětý ibišek někdy. Nejčastěji u nás pěstovaným ibiškem je ibišek syrský (Hibiscus syriacus), který dokáže dobře odolat našim podmínkám. Pokud by listí ponechal, bude na jaře velmi vysílen.


Někdy je též nazývaný ibišek americký. V podobě keříků či menších stromků bývá ibišek syrský oblíbenou ozdobou předzahrádek i solitérou přitahující pozornost návštěvníků větších zahrad. Na těchto stránkách se budu snažit publikovat mé postřehy i zajímavé informace o pěstování těchto překrásných rostlin.


V galerii naleznete fotografie mnou vypěstovaných rostlinek. Pěstování ibišků se věnuji několik let. Máme venkovní ibišek a je obalený poupaty, ale bohužel se neotevírají a následně odpadnou. Ibišek je můj velký koníček. Péče o venkovní ibišek zahrnuje pečlivě střežit rostliny před hmyzem a pozorovat příznaky poškození.


Prořezávání ibišku je velmi důležité. Odstraňujte nemocné větve a ty větve, které nejsou nosné, abyste provzdušnili rostlinu. Ten vybíráme z rostliny takový, abyl byl zelený či polodřevitý.


Semenáčky značí množení ibišku, tak se nelekejte. Jsou to dřevnaté byliny kvetoucí od léta do pozdního podzimu. Narostlo ibišek jako stromeček a krásně kvete.

Specializujeme se na venkovní ibišky, sloupcovité jabloně a další odrůdy ovocných stromků na malé zahrádky. Všechny produkty můžete zakoupit zde, v našem e-shopu. Kromě latinského názvu Hibiscus se jí lidově také říká květina z Havaje. Ibišky by měly být na místě, kde je dostatek světla, ale nemají rády přímé polední slunce, listy se spálí, zežloutnou a opadají. Pojem venkovní ibišek může být v současné době poněkud zavádějící.


Venku se totiž stále častěji pěstuje kromě ibišku syrského také ibišek bahenní (označovaný též jako americký či velkokvětý). Keře u nás ve volné půdě plně mrazuvzdorné. Každoroční stříhání zaručuje bohaté kvetení celé léto.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky