pátek 23. října 2015

Kustovnice čínská keř

Příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin, a s tím je spojeno mnoho blahodárných účinků. Goji je mezinárodní název pro sušené plody kustovnice čínské. Tento keř - kustovnice čínská - roste v mnoha oblastech světa, ale nejlépe se mu daří. Keř , který je opadavý dorůstá až do výšky m, má fialové květy – sladce voní. Rostlina plodí ovoce, které známe pod názvem Goji.


Plody se nazývají godži, stejně jako plody příbuzné kustovnice cizí (Lycium barbarum).

Kustovnice čínská - GOJI Lycium chinense. Větve se snadno rozklánějí. Listy jsou na větvích jednotlivě i ve svazečcích po třech.


Mám zájem o rostlinku kustovnice čínské , koupila jsem plody kustovnice v lékárně, malou hrabičku za 200. Používají se plody, které mají červenou barvu. Příznivce získávají plody goji zejména mezi zastánci zdravé stravy a všemi, kteří touží po dlouhověkosti.


Keř roste v severních a západních oblastech Číny a Japonska. Goji je plodem dvou blízce příbuzných rostlin kustovnice čínské a kustovnice cizí. Plody obou mají stejnou červenou barvu i potencionální účinky.

Keř nese vejčité listy a bohatá květenství s bílo-fialovými květy. Plodem kustovnice čínské je drobná bobule, která obsahuje mnoho vitaminů, minerálních látek, vzácných aminokyselin, polysacharidů a. Před výsadbou je doporučeno dát na dno jámy vyzrálý hnůj nebo kompost. Okolo rostliny je třeba udržovat čistou půdu bez plevelů, ke které Vám pomůže např. Plody kustovnice čínské můžete užívat také jako doplňky stravy, a to ve formě extraktů, prášků nebo tablet.


Veškeré bobulovité ovoce tmavě modré nebo červené barvy (včetně godži), obsahuje velké množství antioxidantů , které chrání vaše tělo před poškozením volnými radikály. Listy na keři kustovnice jsou na větvích jednotlivě nebo i ve svazečcích po třech. Může dorůst až do výšky dvou a půl metru. Barevný prvek zahradě dodávají její fialové kvítky, kustovnice čínská kvete po celé léto do podzimu.


Jakub Krulich: Dobrý den, kustovnice čínská - Lycium chinense je nenáročný keř ,který dobře roste v běžné zahradní zemině a dorůstá výšky 2-3m. Goji, česky také kustovnice čínská (Lycium chinense, godži, goja, červený diamant) se tradičně pěstuje v Číně, pěstitelé z provincie Ningxia patří. Jedná se o keř z čeledi lilkovité (Solanaceae) dosahující výšky asi m. V bobulích najdeme bílkoviny , vitamíny, především C, Ba B a důležitých minerálů, mezi kterými je i vzácné germanium.


Plodem jsou červené bobule, které mají mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Sklízí se opatrným střásáním do plachet, aby se nepoškodily, nezačaly oxidovat (černat) a tím ztrácet na kvalitě. Pěstování kustovnice čínské. Starklovy sazenice mají větší a širší listy.


Naproti tomu já mám (doufám že) kustovnice čínské vypěstované ze semene od Salta Seeds, které mají listy úzké a menší.

Takže to jsou tyto dva rozdíly. Doufám že nepěstuji zrovna tu jedovatou (lycium barbarum). Přidám ještě fotky té své rostliny. Sazenice doporučujeme jen příležitostně zavlažovat.


Květy vám udělají radost od června do října. Dorůstá do výšky 1— 2cm. Naše kustovnice je plevelný keř , téměř vyhynulý, protože lidem všude zavazí.


Druhý druh je kustovnice čínská , jejichž semínka a sušené plody se dováží. K růstu potřebuje hlavně otevřené místo, protože má ráda hodně světla a sluníčka. Zázračná rostlina kustovnice čínská , neboli Goji Berry má sice původ v. Pokud budete kustovnici pěstovat kvůli plodům, zajistěte si kvalitní sazenice Goji Berry. Barva plodů je dána vysokým obsahem karotenoidů.


V Číně bylo užívání drobných oranžových bobulí kustovnice čínské poprvé zaznamenáno již kolem roku 1našeho letopočtu. A od té doby jejich sláva neuhasla. Keř se rychle rozmnožuje a roste do velkých rozměrů a do všech směrů.


V konečném výsledku může mít tato bylina.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky