pondělí 26. října 2015

Máta peprná pěstování

Jak mátu peprnou pěstovat vám poradí následující řádky. Charakteristická je svou jedinečnou chutí a vůní. Nejlépe se jí daří na severních, východních a západních balkonech. Kdyby na ní pražilo sluníčko celý den, nejpravděpodobněji jí začnou vysychat a vadnout listy, leckdy i celá rostlinka uhyne. Velké využití nachází při přípravě nápojů.


Sběr a sušení máty peprné Poprvé sklízíme počátkem července, těsně před tím, než začne kvést.

Pěstování v květináči je nejoblíbenějším způsobem pěstování , protože je možné rostlinu pravidelně kontrolovat a mít ji poblíž kuchyně, abyste ji mohli používat čerstvou. Proto je lepší zasadit si mátu do samostatného květináče. Použijte květináč o průměru alespoň cm. Hlavními složkami kromě mentolu (skoro ) jsou terpeny, jako pinen, limonen, cineol a jiné. Důvodem je to, že máta peprná je vlastně hybridní rostlina, která se nezačala pěstovat až do poloviny 17.


Komerční pěstování máty peprné začalo tedy v padesátých letech tohoto století a místo, kde se poprvé pěstovala byl kraj Surrey ve Velké Británii. Snadno zplaňuje, jinak se pěstuje po celém světě. U nás se z mnoha druhů mát nejčastěji pěstuje máta peprná (Mentha piperita), která je křížencem máty vodní.


Mátu je možné rozmnožovat vegetativně pomocí odkopků.

Na půdu není nároční, je však citlivá na sucho, proto je třeba pro její pěstování volit stanoviště se spodní vlhkostí. Rez máty peprné: Se vyskytuje, jsou-li bylinky příliš blízko sebe. Na lisech se vytvářejí rezavé skvrny.


Bylinky odřízněte těsně nad zemí. Drátovci: Vyžírají stonky mladých bylinek zevnitř. Ošetřete oddenky speciálním přípravkem proti červům. Tento kříženec, oblíbený pro svou intenzivní vůni, je znám od konce 17. Osivo při výsevu jemně zasypeme a přitlačíme.


Jejich chuť je šťavnatá a sladká nežli u ostatních druhů mát. Jako předplodina je nejlepší organicky hnojená plodina např. Lze jí použít jako lék při problémech se zažíváním, ale také jako nezaěnitelné koření v kuchyni. Listy jsou vejčité, kopinaté, špičaté, ostře pilovité, skoro celokrajné, mají až mm dlouhý řapík.


Při pěstování je nutné mátu něčím ohradit, neboť se rychle rozrůstá. Z lodyhy vyrůstají podlouhlé zubaté listy, podobné kopřivovým. Samotná máta peprná má mnoho kultivarů, například máta peprná pomerančová, citronová, grepová, mandarinková, bergamotová, čokoládová či švýcarská. Máta je vytrvalá bylina.


Využívá se k jehněčímu a mletému masu, mariná do jogurtů, sladkých pokrmů a do salátových zálivek. Výborná a nezastupitelné je také v kubánském nápoji Mojito.

Má velmi příznivé účinky na trávicí trakt, kde tlumí křeče a napětí svaloviny střevní stěny. Zlepšuje žaludeční nevolnost. Podporuje vylučování trávicích šťáv a žluče, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, zmírňuje nadýmání.


Tato rostlina z čeledi hluchavkovitých nemá žádné zvláštní nároky, je mrazuvzdorná a oblíbená je po celém světě. This video is unavailable. Kdo by nepodlehl její opojné, svěží, sladce mentolové vůni.


Pokud si jednou oblíbíte její chuť a vůni, je to nejspíš láska na celý život, nedá se jen tak něčím nahradit. Rostlina se vyznačuje svým rychlým růstem a. Nejznámějším druhem je máta peprná, jejíž zvláštností je, že byla uměle vyšlechtěna tak, aby měla vysoký obsah mentolové silice i dalších léčivých látek. Dnes je již i máta peprná volně rostoucí rostlinou, kterou si můžete natrhat na loukách a vlhkých lesních mýtinách kdykoli během léta. Tento druh je přirozeným hybridem máty vodní a máty klasnaté , v současnosti se pěstuje v mírných pásech po celém světě. Nejlépe jí vyhovují lehké hlinitopísčité půdy.


Mátu peprnou dávejte na záhony ve 2. Vlhké půdy jsou lepší než příliš suché. Kde pěstovat mátu peprnou Pro mátu peprnou jsou nejvhodnější polostinné půdy, přestože snese i plné slunce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky