čtvrtek 29. října 2015

Kdy zalévat trávník

Nejvíce vody při zalévání vyžaduje čerstvě založený trávník. Když právě klíčí, měli byste zalévat 5x denně. Jakmile vyroste, postupně ubírejte. Po prvním sečení už stačí zavlažovat jenom 2x denně.


Když trávník zesílí a má už dostatek kořenů, stačí zalévat pouze jednou denně, ale větší dávkou. Jak trávník správně zavlažovat?

V teplých suchých obdobích, kdy je potřeba zálivky vysoká, je vhodné travní porost zalévat ve dvou denních dávkách. Kdy je třeba zalévat, poznáte snadno. Vstupte na zelenou plochu a ohlédněte se. Zůstanou-li po vás stopy ze slehlých listů, znamená to, že trávník potřebuje vodu. V listech jí totiž není dostatek na to, aby se vytvořil dostatečný tlak, který je vyrovná.


Musíte se však spolehnout na svůj odhad délky zavlažování. Pro většinu trávníků je ideální čas pro zavlažování zrána. Tráva pak bude mít celý den na to, aby oschla a voda ne neodpaří najednou, protože slunce nestačilo rozpálit trávník.


Když už víme, kdy a jak často zalévat , měli bychom také vědět, v jakém množství.

Zálivka by neměla být prudká, aby voda neodtékala povrchově a aby nedocházelo k tvorbě kaluží. Zasévat se však může i na jaře (duben-květen), kdy ještě není takové horké počasí. Poté, co zasejeme semínka, je potřeba se o ně důkladně starat, protože v případě že semínka dostatečně nevyklíčí, bude trávník řídký a do budoucna se bude tato chyba špatně napravovat. Zalévání trávníku není velká věda, víte ale kdy je ten správný čas?


Jaké je optimální množství vody a čím zalévat ? Vše se dozvíte v našem článku. Kořeny nebudou hledat vláhu v hlubších vrstvách a trávník by se stal náchylným na vysychání. Lepší volbou je například nastavení zálivky 3x v týdnu s dodržením týdenní zavlažovací dávky. Pokud nám zavlažování umožní určit nejvhodnější denní čas, určitě si vyberte ráno.


Trávník zalévat až ke kořínkům. Večerní a noční zavlažování se nedoporučuje, protože může způsobit dušnost , která podporuje šíření nemocí a napomáhá hmyzu při škození. Museli jsme hodně zalévat.


Cca za tři týdny už lezla trochu tráva a plevele znovu. Použili jsme jiný postřik určený jen na dvouděložné rostliny - zničilo to bodláky apod. No a ty plevele na které to nezabralo jsme pleli jedno po druhém.


Teď v září jsme museli trávník pohnojit. Sekáme jednou týdně a už je pěkný a hustý. Ale stálo to dost práce.

Stačí pár horkých, slunečných dnů, a když trávník nezalijeme, je rychle po kráse. Má-li být zelený pažit skutečně naší pýchou, musíme ho pravidelně zalévat. Zůstanou-li za vámi stopy ze slehlých listů, znamená to, že trávník potřebuje vodu. Co všechno je nutné udělat pro to, aby byl váš trávník zdravý, sytě zelený a hustý? Přinášíme Vám několik základních bodů při péči o něj.


Ideální je zalévat 2x až 3x týdně s dávkou 8-litrů vody na m2. Velmi důležitá je zde pravidelnost zálivky. Na konci června je tok mízy zpomalen a nastává období, kdy si rostlina ukládá látky do zásob na další rok (čerpá draslík a fosfor).


Bujný růst je ustálen, dochází k vyzrávání, velmi zjednodušeně řečeno. No, on by se hlavně měl zalévat brzo ráno, což je přesně to, co my časově nezvládáme, takže tam asi bude primární chyba. Když budete zalévat rovnoměrně, semínka nemají šanci se „přesunout“ jinam. Takto zavlažujte minimálně do doby, než ze semen vzejde po třech lístcích trávy. U zálivky platí, zalévat brzy ráno, 2-3x za týden ve vetším dávce.


Kdy začne letošní trávníkářská sezóna? Statistika je neúprosná. Na začátku března se obvykle udělá krásně a teplo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky