čtvrtek 29. října 2015

Okurková plíseň

V našich podmínkách napadá plíseň okurková kromě všech druhů a typů okurek i cukrové melouny. Napadené pletivo hnědne, zasychá a celé rostliny postupně hynou. Plíseň okurková není na našich zahradách žádnou novinkou.


Potýkaly se s ní už generace před námi. Naše prababičky na ni měly několik osvědčených fíglů.

Prvním z nich je mléčný postřik. Ten připravíte tak, že smícháte díl mléka se až díly vody. Rostliny tímto roztokem postříkáte. Problémem ovšem je, že by mělo jít o mléko čerstvé, tepelně neupravené.


Na listech se začnou objevovat žluté skvrny ohraničené žilkami. Ovšem za pár dní se skvrny rozrostou, až nakonec splynou do velkých celků. Listy pak velmi rychle uschnou a celá rostlina postupně uhyne.

Plíseň se na okurkách zpočátku projevuje žlutozelenými skvrnami, které se rozmáhají na listech, zatímco na spodní straně listů se tvoří našedlé. Nejnebezpečnější nemocí okurek je plíseň okurková (Pseudoperenospora cubensis). Na spodní straně skvrn (především po ovlhčení) můžeme pozorovat šedavý porost výtrusů.


Pěstování okurek vypadá poměrně snadno a každý druhý by si řekl, co je na tom tak těžkého. Ovšem existuje plno nástrah, které by mohly naši úrodu. K rozšíření výrazně napomáhá vlhko a vyšší teplota. Projevuje se světle zelenými až. Je proto víc než žádoucí držet ji od své zahrady co nejdál.


Původ a charakteristika. Jedná se o další plíseň způsobenou mikroskopickými houbami napadající zeleninu, konkrétně okurky a příbuzné rostliny. Plíseň se může vyskytnout na okurkách tehdy, pokud například na povrchu listů zůstávají nejméně šest hodin kapky vody.


Její výskyt podporuje deštivé počasí, ale i časté ovlhčení rostlin při zavlažování. Počet skvrn se rychle zvyšuje a na spodní straně dochází k tvorbě šedofialového podhoubí. Přípravek je klasifikovaný jako zdraví škodlivý a nebezpečný pro životní prostředí.


K rozšiřování přispívají chladné noci, během nichž se tvoří rosa.

Obzvláště ohrožené jsou polní a skleníkové okurky, ale napadeny mohou býzt i jiné druhy. Bez ošetření může být celý porost infikován během dnů. Ta vypadá jako taková mozaika, žlutohnědé čtverečky mezi žilnatinou rozeseté po listu.


Spíše popálení od slunce nebo při přehnojení. Fotogalerie obsahuje obrázky publikované v článcích na Zahrada-cs. Fotografie, u kterých je uvedena autorka Hana Vymazalová, jsou k dodání pro tisk ve.


Choroby a škůdci okurek. Okurky jsou lépe chráněny, pokud se pnou po opoře. Ta napadá rostliny zejména ve velmi dlouho trvajícím suchém a horkém období. Plíseň révy vinné U plísně révy vinné ( peronospora ) je nejvhodnější ochranou pěstování rezistentních (interspecifických) odrůd.


Také jsem Ortivou vzala tento rok podruhé (asi po 3týdnech) patizony kvůli padlí a výsledek taky 0. V jejím případě proto obzvlášť platí. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic. Inzerujte v Britských listech!


Hlavní choroby jsou padlí (Váš loňský dotaz) a antraknoza. U bílých cuket se mohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky