čtvrtek 29. října 2015

Černý rybíz řez

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Sicher durch den Winter. Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta. Získává si stále větší oblibu, protože plody jsou větší než černých rybíz, mají jemnější chuť i aroma, ale jejich přínos pro zdraví zůstává zachován. Zmlazovací a udržovací řez Rybíz červený ( Ribes rubrum ) plodí na jednoletých loňských výhonech a na kyticovitých pupenech, které se vytvářejí na starším dřevě.


Nejvíce květních pupenů je v horní a pak ve střední části výhonu.

Autor: Archiv ireceptar. Jak u červeného a bílého, tak u černého rybízu v prvním roce po výsadbě zakrátíme jednoleté výhony na tři pupeny. Díky tomuto řezu vyrostou silné výhony pro založení koruny keře. Je čas na prosvětlovací řez černého rybízu Černý rybíz a josta (kříženec angreštu a černého rybízu) rostou silněji a tvoří mnohem větší keře než červeně a bíle plodící rybíz. Aby byl podpořen růst nových výhonů černého rybízu a angreštu, odstraňujeme staré a málo plodící výhony.


Podpořte tvorbu nového plodného dřeva: kosterní větve starší než čtyři nebo pět let až u země odstraňte nůžkami. Rybíz pěstovaný ve tvaru stromků (štěpovaný na meruzalce nebo pravokořenný) je méně vhodný, neboť rychleji stárne. Rybíz černý (Ribes nigrum) je ovocný keř, který rodí malé jedlé bobule s významně vysokým obsahem vitaminu C. Je klasifikován v rodu Ribes ( rybíz ) a řazen do čeledi meruzalkovité ( Grossulariaceae ).

V keřové formě ponecháváme pět až šest základních větví. Jelikož černý rybíz nejlépe plodí na jednoletých a dvouletých výhonech, je třeba je pravidelně v tříletých cyklech obnovovat. Vhodné je každý rok odstranit cca třetinu odplozených větví a mladé tenké jednoleté výhony. Místo nich nechte mladé výhony se světlou, hladkou kůrou.


Obzvláště černý rybíz hůře snáší přísušky. Rybíz a řez : černý rybíz Fundovaní zahradníci to samozřejmě vědí, ale pro začátečníky budou tyto rady jistě prospěšné. Pokud i vy váháte s tím, jestli řez uskutečnit, určitě neotálejte a pusťte se do něj. Pokud nevíte, jakým způsobem červený, černý nebo bílý rybíz prořezat , jste na správné adrese. Pouze předjarní řez , který prosvětluje obrost a zkracuje staré kosterní větve aby se posílila kvalita úroby a prodloužila životnost stromku, která obvykle nepřesáhne let.


Připojit reakci : Jak ostříhat rybíz a angrešt? I tady jsem našla nějaké informace, ale kdy a jak moc ostříhat mladé nové stromky nevím. Předem díky za radu, Lenka R. Palmarín ale černý rybíz mám moc ráda a. Tomu přizpůsobíme i řez. Vysazujeme zase na podzim, jako červený.


V předjaří - asi od poloviny února do půlky března - zkrátíme všechny výhony na - pupeny, potom narostou silné větve. Také velmi rychle stárnou. Podstatou je vyřezat všechny staré a zahušťující větve (obvykle to platí u křovitých typů).

Pak se už nezkracují, ale podporuje se jejich růst. Jednou za roky je třeba vykonat zmlazovací řez. Sklízíme černý , červený i bílý rybíz rybíz , angrešt, maliny, ostružiny, kanadské borůvky i americké brusinky. Pokud však chcete, aby i napřesrok byla úroda stejně bohatá, nebo dokonce ještě větší, musíte se po sklizni o keře a stromky dobře postarat.


Poradíme vám, co je třeba udělat, a jak. Nové výhonky pak nezkracujeme. To černý rybíz se musí sklízet hne protože právě opadávání bobulek je známkou jeho zralosti.


Plody sklízejte za sucha. Sklizeň angreštu je časově velmi odlišná nejen podle odrů ale také podle toho, k jakému účelu je ovoce česáno. Mezi jedno z nejznámějších patří samozřejmě rybíz.


Kromě klasického červeného Vám nabízíme i chuťově výrazný rybíz černý nebo bílý, ať již v podobě keře nebo stromku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky