Některé druhy salátu jsou odolné vůči teplu a mrazu, ale většina vyžaduje teplotu nižší než je °C, jinak špatně klíčí, předčasně kvetou a jejich listy hořknou. Při pěstování salátu dbejte na správný výběr vhodné odrůdy. Teploty ve dne udržujeme v rozmezí – 20°C, v noci – 6°C.
Pěstování salátu dubáčku – oblíbené součásti nejenom středomořské kuchyně, je poměrně snadné. Poroste vám klidně i na balkóně a sklízet ho můžete i po jednotlivých listech, takže vždy budete mít dostatek čerstvé zeleninové oblohy. Jak pěstovat hlávkový salát.
Máte raději římský nebo ledový salát ? Ať už dáváte přednost jakémukoliv druhu, salát je odolná zelenina, kterou je. Důvod k tomuto šlechtění byl prostý – hlávkový salát má tendenci vybíhat do květu, zejména v teplejších oblastech. Buď vyseje salát do skleníku, kde půda nepromrzne, nebo vzešlý salát na záhoně zakryje netkanou textilií.
Ledový salát naopak vybíhání do květu odolává. Pokud chceme salát rychlit ve skleníku či pařníku, zvolíme například Bremex, Brilant, Děvín, Safír, Citrin. Pro jarní a podzimní pěstování na záhoně můžeme vybírat z odrůd Deon , Faraon, Major, Červánek.
Věděli jste, že můžete doma pěstovat také salát ? Ne ten h lávkový, protože ten na domácí pěstování není určen, ale listový.
Listový salát (Lactuca sativa) tvoří zelená hlávka s křupavými lístky, které najdou uplatnění v kuchyni jakožto součást míchaných zeleninových salátů, obloha jídel či samostatně s nejrůznějšími zálivkami. Jeho chuť nápadně hořkne a rostlina produkuje semena. Můžete tomu zabránit tak, že vytrhnete střed salátu. Pokud salát začne kvést, je potřeba celou rostlinu vytáhnout ze země a případně zkonzumovat, pokud není ještě hořká. V obchodech bývá k dostání už po celý rok, ale není nad to vypěstovat si.
Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Půdy by měly být lehčí, dobře propracované. Záhony určené pro pěstování salátů je nutné dobře připravit pro jejich pěstování. Saláty a jejich pěstování. Použití polníčku v kuchyni.
Polníček ideálním způsobem nahradí. Je to velmi výtečná odrůda lahodné chuti, vhodná pro letní pěstování. Hlava dorůstá až přes kilogram váhy.
Ve Francii, Itálii či Španělsku se podává čerstvý i vařený. Kozlíček polníček je jednoletá rostlina, která není náročná na pěstování. Potřebuje propustnější vyhnojenou půdu, slunné stanoviště a. Věřím, že pěstování zeleniny posiluje tělo i ducha a otevírá naše srdce. Skrze půdu a práci na čerstvém vzduchu se stáváme lepšími lidmi.
V létě pěstujeme odrůdy odolnější proti vybíhání do květu.
Hlávkový salát patří k zeleninám, s jejichž pěstováním můžeme začít velmi brzy. Máme-li vhodné zázemí pro další chráněné pěstování, můžeme jej vysévat již od druhé poloviny ledna. Nemusíme mít nutně vytápěný skleník, dobrou službu odvede i studený skleník, fóliovník či pařeniště.
Zálivku zásadně neaplikujeme na listy, aby nedošlo k jejich zahnívání. Další cenné vitamíny a minerály však přispívají k odolnosti organismu a správnému fungování trávicí soustavy a posílení srdce. Sklízí se před květem a konzumuje podobně jako chřest.
Podáváme sypané hoblinkami parmazánu a zakapané zbylou zálivkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.