čtvrtek 30. srpna 2018

Gerbery v květináči

V jihovýchodní Africe, odkud gerbery pocházejí, roste tato květina s atraktivními květy jako trsnatá trvalka. Jakousi pramátí současných okázalých kříženců (hybridů), která stála na počátku kulturního pěstování, je Gerbera jamesonii. Gerbery v květináči zaznamenaly nedávno velký boom.


Ty, kteří mají raději rostliny v květináči než řezané pugety ale nepotěšíme. Dnes už si takřka kdykoli můžeme v květinářství zakoupit hrnkové gerbery a pěstovat je doma v květináči.

Mnozí z nás už to také vyzkoušeli, ale. Jednou z nejoblíbenějších módních řezaných květin posledních let se u nás stává gerbera, která patří mezii nejmladší květinové kultury jak našich. Rozmanitost je hlavní důvo proč se hrnkové gerbery staly hitem posledních let. Zakoupíte je v mnoha odstínech krásných pastelových barev kromě modré. Pěstování gerber určitě není nijak výrazně složité a lze si je klidně zasadit i na vlastní zahradě.


Pokud se rozhodnete pro pěstování gerbery v květináči , určitě budete mít doma postaráno o krásný solitér. Podívejme se tedy na základní zásady pěstování gerber v květináčích.

Tyto krásné květiny jsou doslova ozdobou mnohých. Květy gerber okouzlují dokonalostí a sytými, pastelovými barvami. Patří sice mezi náročnější rostliny, pokud však jejich pěstování zvládnete, budou vám přinášet potěšení v podobě nádherných a velmi vytrvalých květů. Jenže někdy, když obdarováváte někoho, kdo květiny naprosto zbožňuje, dopřejte mu raději trochu něco jiného.


Možná patříte mezi jedince, kteří namísto řezaných květin upřednostňují ty v květináči. Nadělají často stejnou parádu a navíc, kochat jejich. V Nizozemí se někdy prodávají kvetoucí frézie v květináči během léta, ty se pěstují ze zvlášť tepelně ošetřených hlíz.


V tmavých měsících dejte fréziím v květináči co nejsvětlejší místo a běžně zalévejte. Déle pokvetou při nižší teplotě. Jen je třeba trochu přihlédnout ke krajině, ze které pocházejí a myslet na potřebu suchého, ale světlého zimování, které bývá hlavně v panelákových bytech základním kamenem úrazu. Chcete-li ale využít jejich krásu naplno i vevnitř, v našem článku zjistíte, jak. Vaše okna tedy mohou zářit všemi odstíny léta, pokud nakombinujete více možností najednou.


Zamilujete si je hlavně v květináči , kdy vám mohou během jara zdobit okenní parapet. Je však třeba říct, že gerbery v květináči moc dlouho nevydrží. Mnohým lidem vydrží spíše uvázané v kytici, nikoliv v květináči.

Jsou totiž poměrně náročné. Z gerber se můžete těšit v květináči, ale mnohem častěji je dostanete jako řezané květiny do vázy. A znáte to, někdy vydrží týden a někdy svěsí hlavičky na druhý den, i když jsou na drátě. Pokud chcete, aby vám gerbery dlouho vydržely, musíte jim vydezinfikovat vodu. Dovozové gerbery bývají také pěstované v podmínkách nejvhodnějších pro „rychlost“ růstu, nejsou tudíž dostatečně vyzrálé a otužilé a bývají tak náchylnější na choroby, škůdce a náhlé či výraznější změny podmínek.


Rostliny z českých pěstíren, kde se používají tradiční metody, mají pevné, sytě vybarvené listy a jsou mnohem odolnější. Základní verze je vázána z 25ti květů. Variace vázaná ze žlutých gerber. Málokdo ví, že je možné některé její odrůdy pěstovat doma klasicky v květináči.


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Není to tak dávno, co právě tyto.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky