čtvrtek 23. srpna 2018

Rýmovník květina

Zkušení pěstitelé doporučují květy včas odstřihnout. Výskyt: jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Jeho původní domovinou je tedy Austrálie, ačkoli je dnes rozšíření i na dalších kontinentech. Nebezpečné je i větrání.


Naopak mu bude svědčit suchý, horký vzduch, takže se nebojte ho umístit i na parapet nad radiátorem. I když je rýmovník poměrně nenáročná rostlina, pár věcí jí nesvědčí. Tou první je nedostatek světla. Ideální je umístit ho na vnitřní parapet. Vrcholové řízky je možné použít k zakořenění a namnožení nových rostlinek.


Bezproblémově pustí kořínky i ve vodě. Rýmovník se zaštipuje dokulata, aby se snáze rozkošatěl. Plectranthus forsteri a Plectranthus parviflorus — oblíbené okrasné rostliny, v Evropě často pěstované v truhlících.


Plectranthus argentatus — australský druh známý jako rýmovník , vonné silice z rozemnutých listů pomáhají při dýchacích potížích. To také snižuje přebytečné množství soli, tuku a vody v těle a díky tomu udržuje chod ledvin a lymfatického systému bez problémů. Bylinka pomáhá odstraňovat ledvinové a žlučové kameny. V podstatě, kam se hodí šalvěj, můžete dát i tyto chlupaté tlusté aromatické listy.


Těžká masa, pečené hovězí nebo jehněčí nebo do marinád ke grilovaným masům. Výborná je tato bylinka zejména ke zvěřině nebo k přípravě pikantních paštik. Tato květina pomaha rymě.


Odvar je možné udělat tak, že jeden průměrně velký list přelijeme 2ml převařené vody. Při vnějším používání listy pomáhají hojit rány a spáleniny. Stejně tak je snadné ji rozmnožit. Stačí utrhnout jeden list a stopku namočit do vody. Po několika dnech pustí kořeny a můžete ji zasadit do květináče.


Zejména v letních měsících budete překvapeni, jakou rychlostí rostlina roste. Narazíte na něj pod označením mexický nebo řecký eukalypt, kubánské oregano, mou molice. Rostlina patří do čeledi hluchavkovitých. Možná bychom ji našli v rejstříku lidových pojmenování.


Dnes poměrně populární aromatická bylina rýmovník se v atlasech rostlin skrývá pod názvem moud či molice, latinsky plectranthus. A pozor, není pěstován jen pro listy, ale i pro květy. Pochází z teplejších částí Afriky, Madagaskaru, Asie, Austrálie a tichomořských ostrovů. Uvedené informace se vztahují k vybrané prodejně v okamžiku zobrazení příp.


Nepřebíráme žádnou záruku v případě změn. Inzerát Květináč na rýmovník v okrese Třebíč, cena 250Kč, od romik. Kopretina bílá (latinsky Leucanthemum vulgare, slovensky margaretka biela) - tato zářivá květina s asi jazykovitými bílými květy po obvodu a nahloučenými žlutými trubkovitými květy uprostřed úboru je ozdobou polí, travnatých strání, okrajů cest, železničních tratí a hájů v Evropě a mírných oblastech Asie.


Přitahuje včely, motýly a pestřenky. Jsme portál, kde můžete darovat věci, které již nepotřebujete. Klidně poloprázdnou lahvičku od šamponu nebo rovnou piano.


Vůně se prolínaly s barvami…. Rodiče (hlavně tedy matky) u ní oceňují její léčivé účinky. Ale rýmovník jako kytka to tedy fakt nevím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky