pondělí 27. srpna 2018

Účinky máty

Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen.


Wir machen die Rückgabe einfach.

Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53. Z více druhů máty je nejznámější mimo mátu peprnou ještě máta kadeřavá, kterou můžeme používat podobně. Již u pradávných Arabů se máta těšila velké úctě a měla i kultovní význam. Sůl má peelingové účinky , které vám kůži vyčistí, zatímco máta zrelaxuje svaly. Ocet na lupy Snítku máty a snítku rozmarýnu smíchejte ve čtvrt litru jablečného octu a nechte alespoň týden ustát.


Z máty si lze snadno připravit osvěžující nápoj – stačí, když snítky máty společně s citronem dáme do džbánu s vodou. Můžete trochu experimentovat – místo citronu můžete dát pomeranč, nebo dokonce lesní plody. Mimochodem, už jste si zkusili vyrobit domácí mátovou zmrzlinu.

Kromě máty si do konvice můžete připravit ještě také citronovou kůru, kterou vložte do louhovacího sítka konvice. Podle chuti následně můžete mátový čaj ještě dochutit za pomoci medu, nicméně někomu může mátový čaj lahodit i bez dalšího přislazování. Vedlejší účinky máty peprné. Vzácně se objevily při používání enterálních tobolek s mátovým olejem kožní vyrážky. Při místním užití může mátový olej vyvolat alergickou vyrážku nebo zažívací potíže.


Podávání přerušte pokud se takovéto účinky objeví. TIP: Jaké zdravotní účinky má bílý čaj? Rozhodně doporučujeme čerstvou mátu. Jaké jsou účinky máty na lidské zdraví ? Látky, které máta peprná obsahuje, mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při křečích, zánětech, nechutenství i nevolnosti a navíc umí zklidnit podrážděný žaludek.


Připravte si čaj z několika lístků máty , které vhodíme do vařící vody. Na mokrý kašel se máta nedoporučuje, protože podporuje tvorbu hlenu (nejen při rýmě, ale i při svědění a mírné bolesti lze samozřejmě využít mátu i zevně). Ať již užíváte mátový čaj na cokoli, je vhodné udělat vždy jednou za deset dní asi. Máta je ideální bylinka pro začínající pěstitele. Také pro pěstitele netrpělivé a zapomnětlivé.


V zahradnických speciálkách si totiž mohou koupit. Listy mäty obsahujú silicu, mentol a ďalších viac ako látok, ktoré majú blahodárne účinky na tráviace ústroje.

Mäta pomáha odstraňovať kŕče, pôsobí protizápalovo. Podporuje funkciu pečene. Inhalovanie mäty pomáha pri zápaloch dýchacích ciest. Mäta pôsobí aj proti nespavosti, stresu a bolestiam hlavy. Nežádoucí účinky máty Mátu peprnou lze dlouhodobě užívat pouze ve směsích.


Ovšem pokud ji užíváme samostatně, tak je vhodné kúru po cca na týden přerušit. U dětí je vždy nutná konzultace před užíváním. Bylina by se neměla používat vnitřně během laktace.


Máta dlouholistá (mentha longifolia) a jiné máty. Listy podélné, líc zelený, méně chlupatý, rub bíle plstnatý. Květy s korunou Bíle plstnaté chlupatá.


Kromě toho, že je máty peprná populárních ochucovadlem, má i. Léčivé účinky máty nelze v žádném případě popřít. Máta díky svým protizánětlivým a uklidňujícím účinkům zabraňuje nezdravému nadýmání, mírní podráždění střev a působí proti průjmu. Použití a léčivé účinky Účinné látky Máta obsahuje 1– silice, v níž je přes mentholu, dále jeho estery s kyselinou octovou, přes menthonu a dalších asi složek. Máta peprná zvyšuje produkci žaludeční šťávy, čímž celkově podporuje zažívání.


Všichni ji znají, ale málokdo ji dokáže skutečně ocenit. Zahrádkáři na ni pohlíží jako na vcelku užitečný plevel a v. Listy máty je nejlepší sbírat během suchých dnů a to v pravé poledne. Pěstujete-li mátu vedle kopřivy, bude máta produkovat více éterických olejů. Naopak se nesnese s heřmánkem, a proto je nikdy nepěstujte vedle sebe.


Máta patří mezi nejstarší vytrvalé léčivé byliny, jejíž blahodárné účinky na lidský organismus znali už staří Egypťané. Kromě máty vodní a klasnaté patří mezi nejznámější například máta vonná, máta okrouhlolistá nebo máta rolní. Samotná máta peprná se může vyskytovat v mnoha kultivarech, například máta peprná pomerančová, bergamotová, čokoládová, švýcarská či dokonce s vůní kolínské vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky