pátek 31. srpna 2018

Nemoci meruněk

Mrtvice meruněk je na mrtvici Odborníci tuto zákeřnou chorobu nazývají apoplexie, mezi pěstiteli je známá spíš jako mrtvice meruněk. Stejně jako ta lidská udeří v době, kdy ji nejméně čekáte, a v případě meruněk je na veškerou pomoc pozdě. K úhynu meruněk, případně jednotlivých větví, dochází zejména v období nastupující a plné plodnosti stromů.


Proto se tento úkaz označuje jako předčasné odumírání meruněk. Na meruňkách se vyskytují další choroby virového, bakteriálního a houbového původu a také živočišní škůdci , jejich škodlivost může být za určitých podmínek velmi značná.

Vzácnějším škůdcem meruněk je pilatka švestková, která způsobuje opad mladých plodů, později starších plodů. Na každém plodu jsou 1až tmavé okrouhlé otvůrky, vnitřek je vyplněn drtí a trusem. Plody mají vyžrané jádro. Větší spadlé plody je nutné ihned sesbírat a zničit.


Můžete použít insekticidní přípravky DELICIA GASTOXIN a STUTOX I. Kromě toho některé stromy meruněk z jakoby uschly a během června se pak na nich opět objevily listy. Podobné problémy řeší za deštivého počasí mnoho zahrádkářů. Nemoc nezralých meruněk - ZAHRADA.

Pomoc při určení nemoci listů meruňky. Flekatost meruněk - ZAHRADA. Hnědnutí listů meruňky Napadení se na listech začíná projevovat v průběhu června tvorbou žlutozelených neohraničených skvrn. Nemoci ovocných stromů Lípa častá choroba listů Ibišek Žloutnutí listů rajčat Meruňky choroby: Skvrnitost meruněk. Považoval bych chorobu za strupovitost Venturia carpophila.


Na plodech se projevuje nejčastěji už ve stadiu dozrávání. Seznam sadů, kam můžete zajet na samosběr meruňek. Získáte tak kvalitní České meruňky za dobrou cenu.


Ještě před výsadbou drobného ovoce je dobré seznámit se s tím, jak ochránit vysazené rostliny, abyste se dočkali pravidelných a odpovídajících sklizní. Vysokokmeny meruněk , extenzivní údržba. Během prvních tří let po výsadbě na stanovišti je formována koruna a obrost kolem základních větví.


Meruňky obvykle rostou velmi bujně a mívají mnohem více výhonků, než je nutné. U meruněk se projevuje vizuálně na listech – světle zelené nepravidelné skvrny a prstence, na plodech stejně jako u broskvoní, a hlavně na peckách, kde se objavují nápadné bělavé prstence. Rizikových faktorů pro vznik choroby je při pěstování meruněk ovšem víc:.


Moniliový úžeh zvaný též spála zanechává na stromech spálené konce. Jádra meruněk však určitě nejezte ve větších množstvích, mohou vyvolat nežádoucí účinky.

Pravda je, že aplikovat laetril jako léčivo zatím ve většině zemí povoleno není a vitamin Bmůžete najít na trhu pouze jako součást výživových doplňků, jejichž neškodnost schválily příslušné státní orgány. Zdravotní přínosy meruněk zahrnují jejich schopnost léčit trávicí trakt, zácpu, bolesti uší, horečku, kožní onemocnění, rakovinu a anémii. Meruňky také pomáhají zlepšovat zdraví srdce a léčit napjaté svaly a rány. Pokud včas poznáme, jakou chorobou trpí, je možné zachránit celou úrodu meruněk. Příprava meruněk na sušení Není nic jednoduššího, než zcela první krok, který musíte udělat ještě před samotným sušením.


Nejdříve je potřeba připravené meruňky omýt a vypeckovat, a protože se suší především půlky meruněk, po vypeckování je už více nemusíte krájet. Infekce do meruněk proniká květem. Rozhodující pro napadení je období od začátku květu do konce plného květu. V boji s moniliovou hnilobou peckovin odřezáváme napadené větve hned po zjištění nemoci.


Při řezu musíme seříznout ještě část zdravého dřeva. Kromě toho používáme i postřiku, a to stejného jako v boji proti monilii jádrovin. Bordeauxskou jíchou () postřikujeme před květem a postřik opakujeme po opadu květních plátků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky