středa 29. srpna 2018

Vlnatka krvavá

Vlnatka krvavá je mšice poškozující rostliny sáním na listech a letorostech. Při přemnožení způsobuje deformace koruny, plodů, zmenšení velikosti plodů, a poškození vlnatkou krvavou významně podporuje sekundární infekce houbami. Fauna říše živočichů V posledních několika letech se vlnatka krvavá dostává do popředí zájmu zahrádkářských poraden.


Mšice krvavá se u nás po celý rok rozmnožuje nepohlavně, partenogeneticky. Mšice ( vlnatka) krvavá (Eriosoma lanigerum) V průběhu vegetace řada na sebe navazujících a překrývajících se generací samice vyprodukuje 20‐150. V létě na větvích a na starém dřevě jabloní husté bílé vločkovité povlaky, pokrývající kolonie mšic.

Po rozmáčknutí tvoří červenou kaši. Krav Maga Zadar počeo je sa svojim redovitim treninzima i upisom novih članova. Treninzi se u rujnu održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 2do 215.


Vlnačka krvavá poškodzuje z ovocných drevín len jablone. Prezimuje v štádiu lariev v puklinách kôry alebo na koreňovom krčku stromov. Larvy opúšťajú zimné úkryty od konca apríla.


Prvé kolónie škodcu s typickými vatovitými výlučkami môžeme na jabloniach pozorovať už v druhej polovici mája. Za rok môže mať až pokolení.

Její přítomnost poznáte podle vatovitých chomáčků na větvích. Tyto mšice dokážou ohrozit strom takovým způsobem, až se stává, že celý hyne vyčerpáním. Bezkřídlé samičky jsou mm veliké, zavalité, červenofialově zbarvené, pokryté voskovými výpotky. Z voskových žláz vylučují typická bílá vatovitá vlákna, která překrývají celé kolonie mšic. Samičky vylučujú na zadočku dlhá biela vosková vlákna, takže vlastné kolónie vošiek nie je často zvonku vôbec viditeľná a na vetvách vidíme biele chumáčiky podobné vate.


Do roka se vyvine až pokolení. Od června se okřídlené samičky rozlétají a jsou roznášeny větrem na další stromy. Vlnatky na pokojových rostlinách Vlnatky jsou polokřídlý hmyz, který patří do čeledi mšicovitých. Nejrozšířenějším druhem je vlnatka krvavá.


Je najvážnejším škodcom jabloní. Napáda takmer výhradne len drevnaté časti, ako mladé konáriky, kmeň i korene. Bezkřídlé živorodé samičky jsou zavalité, asi mm dlouhé, rezavě až červenavě hnědé, narudlé až fialově červené. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.


Vlnatý červec neboli vlnatka je drobný, růžový nebo béžový škůdce pokojových rostlin. Poznáme ho snadno podle jeho ochranných výpotků, které. Eriosoma) rod vlnatka (Tetraneura) podrod vlnatka (Schizoneura) Ale bývá takto označována také vlnatka (Arcyria), hlenka z řádu vlasatkotvaré (Trichiales) Jednotlivé druhy hmyzu zařazované do podrodu vlnatka jsou rostlinnými patogeny, sají na pěstovaných rostlinách.

Samičky vylučují na zadečku dlouhá bílá vosková vlákna, takže vlastní kolonie mšic není často zvenčí vůbec viditelná a na větvích vidíme bílé chomáčky podobné vatě. Pod touto vatou najdeme kolonie mšic. Pokud vatičku promneme, objeví se červené zbarvení.


Nejčastěji se vyskytuje na jabloních. Eriosoma lanigerum) vlnatka jilmov á (Eriosoma lanuginosum) vlnatka hladká (Tetraneura ulmi) vlnatka hrušňová (Schizoneura lanuginosa) a další Odkazy. Atlas vlnatekAnglicky Reference. Tento článek je příliš stručný nebo post. Saje mladé listy a letorosty, způsobuje deformaci a zmenšení plodů i deformaci větví a koruny.


Ficus - Škůdci ficusů vlnatka krvavá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky