pátek 24. srpna 2018

Zralost česneku

V dobrých podmínkách sušení česneku trvá přibližně měsíc. V oblastech s mírným klimatem můžeme vysazovat česnek i na podzim. U samotných cibulí česneku se zralost zpravidla poznává podle počtu slupek, které samotnou cibuli obalují. Paličáky by měly mít 4-slupek, nepaličáky o jednu méně. Signály pro sklizeň česneku Česneky nepaličáky (poznáte je podle nepravidelně uskupených stroužků), sklízejte v době, kdy přibližně polovině rostlin polehne nať.


V době sklizně mají mít - slupky. Mám palice česneku po sklizni omýt, nebo sušit tak jak je vytáhnu? Připojit reakci : Kdy je česnek zralý? Jabraka, ale ještě kontrolujte stav česneku v zemi zda nechytá plíseň.


Raději ho dříve vyrýt nežli začne nahnívat. Když začne ciibulová nať lehat tak je cibule zralá. A řekneme si také něco o jeho léčivých účincích.


Tady nad Davli v Okrouhlu se moc česneku nedaří, ale mám vždy od Vás novou sadbu a hlavně bez zbytečných caviků, vše je v pohodě,objednání, popřípadě změna obj. Sklízel jsem všech druhý 2. Je to takový potěšení pro mě, ale díky Vám. Velikost stroužků Při výsadbě je možné použít stroužky všech velikostí. Sušení česneku ve dřevěných bedýnkách. Jeho cibule se proto na stroužky rozděluje už na začátku září.


Na česneku nepaličáku si můžete všimnout období sklizňové zralosti na základě žloutnutí listů a políhaniu natě. Paličiaky upozorňují na svou zralost zase postupným vzpřimováním květních stonků, které byly nejprve spirálovitě stočené. V česneku je obsaženo velké množství vitamínů a minerálů. Z vitamínů jsou to především vitamíny B B B C, A. Minerály jsou zastoupeny například vápníkem, železem, hořčíkem, sodíkem, fosforem, zinkem, jódem a mnoha dalšími. Zralost česneku nepaličáku poznáme podle žloutnutí listů a poléhání natě.


Obsah sušiny by měl být u úzkolistých a u širokolistých. Projevuje se ohýbáním a zasycháním natě v. Víte, jaké jsou nejznámější odrůdy českého česneku ? Nepěstujte česnek tam, kde bezprostředně před ním rostly brambory, rajčata, pór nebo cibule. Na stejné místo ho pro jistotu vysazujte nejdříve za čtyři roky.


Léčivá moc česneku byla známa už ve starověku. Připravili jsme pro vás recepty na sirupy a tinktury, které pomáhají při boji s kašlem, vysokým tlakem nebo při žaludečních potížích, na bolavé zuby i další trable. Pěstování českého česneku není tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Při nahrávání obsahu došlo k problému.


Také opožděná sklizeň je problematická, neboť zelenina může namrznout, anebo např. Pokud zeleninu sklidíme předčasně, má konzumní část ještě nevyzrálá pletiva, která budou rychle vadnout a budou náchylnější na výskyt skládkových chorob. Tento druh česneku se sklízí tehdy, když se začínají narovnávat zkroucené květní stvoly.


Nepaličatý česnek má nepravidelně uskupené stroužky a jeho zralost poznáte, když má alespoň polovina rostliny polehlou nať. Takto sklizený česnek se bohužel hůře uskladňuje a zároveň se zvyšuje riziko napadení některými chorobami. Správný čas a optimální zralost , při které musí být shromážděny cibuli a česnek, patří k velmi důležitým činitelem, které ovlivňují jejich skladovou trvanlivost. Cibuli sklízíme , když ustal její růst, většina rostlin se prohnula a polehla, přičemž i barva natě je nažloutlá.


Postup vyžaduje nakrájení citronů na plátky a rozdrcení česneku. Připravte si hrnec s vodou a tu přiveďte k varu. Citrony i česnek přidejte do horké vody a vařte 2-minuty. Po odstranění hrnce z plotny směs přes gázu přelijte do sklenic.


Měli byste to vydržet po dobu deseti dnů. Paličáky upozorňují na zralost vzpřimováním květních stonků, které do té doby byly spirálovitě stočené. Přezrálé cibule se snadno rozpadají na stroužky, rychle podléhají různým chorobám a předčasně práchniví. Navíc při opožděné sklizni se zatahují hlouběji do půdy a těžko se vyndávají. Pro pěstování česneku z pacibulek platí podobné zásady jako u stroužků.


Pacibulky vysazujeme na jaře nebo na podzim. Zrálost česneku poznáme u každé odrůdy jinak. U paličáku je tomu tak, když jim zbývá pouze pár dužnatých listů.


V některých případech mohou být i žluté. U nepaličáku je znak uzrálosti nať, která je u poloviny rostlin položena na zemi. Jestliže se česnek po vytažení rozpadá, je bohužel přezrálý. Zralost nepaličáku nám napoví trvalé polehávání natě alespoň poloviny záhonu.


Pleteme ho do copů nebo svazujeme po – kusech a zavěšujeme, případně rozložíme na dřevěnou podlahu nebo na rošt. Svým vztyčením signalizují zralost česneku k dobáývání. Pokud jste dostala ozimou odrůdu česneku , nepovažujte za chybu, když vám narostou jen kulaté nedělené palice.


Mimo to, že se dají normálně konzumovat, je to vysoce kvalitní sadba pro další výsadbu (asi na podzim).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky