pondělí 27. srpna 2018

Pustoryl

Ostrava , Tschechische Republik lebt in: Ostrava, Tschechische Republik Der Dichter, Literaturtheoretiker und Kolumnist Petr Hruška wurde am 7. Sie sind nicht angemeldet. Jsou to opadavé nebo řidčeji stálezelené keře s jednoduchými. Philadelphus x virginalis. Vysazujeme ho na podzim nebo brzy zjara.


Tento půvabný keř bývá také často označován pod názvem „jasmín“.

Kvete v létě velkým množstvím bílých květů, které takřka pokryjí celý keř. Bitte beachten Sie, dass wir nach einem Marktwechsel die bestehenden Daten aus Ihrem Warenkorb, Merkzettel oder Produktvergleich leider nicht übernehmen können. Krásný keř s vonnými květy je velmi nenáročný. Hodí se do všech půd a dobře roste. V létě rozkvétá velkými bílými květy, které silně voní.


Jeden z historických výkladů vycházející z mýtů tvrdí, že pustoryl představuje bratskou lásku. Větve jsou vzpřímené, široce vystoupavé. Letorosty jsou žlutavě hnědé, lysé nebo.

V současnosti se jasmín pravý pěstuje hlavně v okolí Středozemního moře, ten nejkvalitnější olej se z něj vyrábí v Turecku. A čím Vás tento keř může zaujmout? Bezesporu je to opojná jasmínová vůně, ta. Pustoryl - tak neosobní název. Zimní měsíce jsou vhodným obdobím k namnožení nových rostlin, které naši zahradu obohatí, aniž by nás to stálo peníze.


Stačí jen se rozhlédnout po. Původem jihoevropský druh, areál se táhne od Itálie přes Balkánský poloostrov až na Kavkaz. Evropě střední a západní.


Dorůstá podle druhu do výšky až metry. Květy jsou jednoduché nebo plné. Oblíbený keř v zahradách, parcích i. Projekt slouží alergikům i lékařům. Co si budeme povídat, nikdo mu pustoryl neříkáme. Botanikové nad námi jistě kroutí hlavami, ale my se nedáme.


Pro nás je to prostě jasmín a basta! Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů.

Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Tyto okrasné listnaté keře patří mezi jedny z nejelegantnějších. Nepravý jasmín je nenáročný keř, kvetoucí i ve stínu, proto je velmi cenný. Mšice maková (Aphis fabae) je velká maximálně tři milimetry a jejími hlavními hostiteli jsou brslen, kalina a pustoryl. Mšice chmelová (Phorodon humuli) parazituje na chmelu a při přemnožení dokáže svou činností způsobit neuvěřitelnou spoušť.


Listy vstřícné, jednoduché, na bázi se 3–žilkami. Opadavé, zřídka vždyzelené keře. Pupeny skryté v listové jizvě. To je jako bych zadavatelkou Vašeho dotazu byla já. Ve svém dotazu neuvádíte, který pustoryl jste vysadila.


K nejčastěji pěstovaným u nás patří pustoryl obecný známý též jako věncový či nepravý. Pro mnohé je to prostě jasmín. Bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus), někdy nazývaná i střemcha vavřínolistá, pochází ze Středozemí, kde tvoří mohutné, až šestimetrové keře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky