pátek 24. srpna 2018

Balkonová rajčata pěstování

Balkonová rajčata potřebují sucho a teplo. Nejdůležitějším kritériem pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech je volba místa. Rajčata milují slunnou polohu a naopak nesnáší přílišnou vlhkost. Nejlepší je balkon orientovaný na jih nebo zápa navíc zakrytý střechou.


Rajčata patří k nejoblíbenější pěstované plodové zelenině. Vyzrálá na slunci, voňavá a šťavnatá… taková nekoupíte ani na trhu.

Pěstování doma má samozřejmě další výhody, jako je kontrola nad hnojením a ochranou rostlin, a také výběr ze široké nabídky odrůd různých velikostí, barev, tvarů i chutí. Díky ní můžete pěstovat i několik variant. Proto bychom u nich měli pravidelně (co dní) vylamovat všechny postranní výhony vyrůstající z hlavního výhonu. Rostlina se tak nebude vysilovat vytvářením nadměrného množství plodů, které by stejně všechny nestihly uzrát.


Ve skleníku jako v bavlnce Pěstování ve skleníku či fóliovníku zaručuje ranější sklizeň (do těchto prostor můžeme rostliny vysadit dříve) a také lepší zdravotní stav, protože se k rostlinám nedostanou srážky. Nevím proč bych měl stříhat plody abych udělal světlo pro listy které nejsou smyslem pěstování rajčat. Určitě doporučuji stříhat. I na stromech se provádí prořez a neškodí jim to.


Každého někdy napadne, že by si mohl něco hezkého vypěstovat, bohužel ne všichni mají to štěstí mít vlastní zahrádku či zahradu, nebo dokonce.

Pěstování borůvek je neekologické Módní trendy neobcházejí ani některé zahrady a jejich zahradníky. Design zahrady a pěstované rostliny často odrážejí spíše přání marketingových mágů, než zájem samotného majitele. Rajčata vám musí vyhovovat chutí, barvou, velikostí plodů i dobou sklizně. Do pěstování se může pustit každý, a ten, kdo nemá zahradu, najde vhodné odrůdy i pro balkony. Rajčata keříčková se nejlépe hodí pro pěstování v nádobách.


Třeba kultivar Vilma je oblíbenou keříčkovou odrůdou typu cherry – dorůstá zhruba centimentrů a silně plodí. Může se však stát, že při pěstování vlastních sazenic ze semínka máte najednou tolik sazenic, že nevíte kam s nimi. Zkuste je vysadit do zahrady jako já. Pro pěstování zakrslých balkonových odrůd rajčete keříčkového použijte samozávlahové truhlíky o délce padesát centimetrů, kam se vám vejdou bez. Keříčková odrůda pro pěstování v malých kontejnerech a květináčích na balkónech, terasách apod.


Můžete zkusit vypěstovat i doma za oknem. Z jedné rostliny až plodů. Klasická rajčatová chuť. Jestliže se pěstování nedaří, někde děláte chybu. Pokud pěstujete rajčata na balkoně, zřejmě jste si vybrali některý z nových keříčkových druhů.


Bez ohledu na to, jestli budete mít rajčata zasazená v nádobě či pytli, je možné je v případě potřeby odnést do teplejších prostor, pokud se venku výrazně sníží teplota. Jedinou nevýhodou takového pěstování , je rychlejší odčerpávání živin ze substrátu, čemuž lze předejít tzv. Návod na pěstování rajčat.

Bude vás zajímat jak rajče sázet, zalévat, hnojit, zaštipovat. Při předpěstování sadby provádíme výsev obvykle v březnu. I na tomto prostoru si můžete vypěstovat sladká a barevné rajčata , různé odrůdy. Nejvhodnější jsou však drobnější odrůdy, koktejlová rajčata a nízké keříčkové druhy.


Paprika vyžaduje podobné podmínky pro pěstování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky