pátek 24. srpna 2018

Hlístice smutnice

Parazitické hlístice rodu Steinernema jsou velké 7-mm. Larvy hlístic se v půdě aktivně pohybují a čichem vyhledávají larvy smutnic. Do něj se dostávají trávicím či dýchacím ústrojím a napedený jedinec do několika dní hyne. V uhynulých larvách se hlístice dále množí.


Celý vývoj trvá 2-týdny. Tím je zajištěna ochrana po dobu cca týdnů.

Steinernema feltiae - parazitické hlístice proti larvám smutnic Tento článek vznikl jako shrnutí mého boje proti smutnicím. Nejdříve zde popíši některé postupy, které jsem proti nim použil, než jsem aplikoval parazitické hlístice. Pomocí hlístic Steinernema se smutnic zbavíte snadno a spolehlivě.


Jak smutnice poletují po bytě , měla jsem je brzy ve všech květináčích v bytě. Zkoušela jsem různé postřiky, česnek do hlíny , polepové desky, ale nic je nezlikvidovalo úplně. Co ale zabralo na 1 bylo, nechat hlínu v květináčích zcela vyschnout. Nechala jsem ji vyschnout tak, až květiny klopily listy.


Pak jsem opatrně zalila. Drobný hmyz o velikosti 2-mm.

Uloženku za hodin od objednání, díky tomu byly. Proto jim můžou uškodit i smutnice , přesněji larvy těchto mušek. Stačí nechat v kuchyni rozříznutý citron a můžeme se spolehnout, že do rána bude obalen malými 2-mm velkými neodbytnými muškami s černou hlavičkou a průhlednými křídly. Tělo hlístic je válcovité, ke koncům ztenčené, velmi pružné, přesto pevné. Použít můžeme také insekticidy (Mospilan, Karate, apod.).


Výbornou ekologickou volbou jak na smutnice je využití parazitického druhu hlístic ze známého rodu Steinernema. V jednom sáčku je cca milionů těchto hlístic a jeho cena činí zhruba něco málo přes 1korun. Jestliže balení nevyužijete najednou, můžete zbytek. Mívají žlutou barvu a pro použití pro pokojové rostliny jsou přímo určeny žluté, oboustranně lepící šipky, které se jednoduše zapíchnou do květináče nebo pověsí do jeho blízkosti.


Smutnice likvidujte dřív, než se přemnoží Naposledy upraveno: 8. Hlístice se samozřejmě aplikují v roztoku. Aplikuje se zálivkou nebo postřikem na dobře provlhčenou půdu v květináčích, množárenských záhonech, nebo ve sklenících. Tato dávka je na ošetření mpůdy.


Biologická ochrana zeleniny: mšicomar, vosička, hlístice 2. Biologičtí ochránci zeleniny po sobě – na rozdíl od chemie. Na jaře a na podzim se můžete setkat s větším výskytem dokonce i na zahrádce. Tam také mušky přenášejí různé choroby, hlavně plísně a houby.


Smutnice jsou černé mušky, které typicky poletují kolem květináčů s pokojovými rostlinami nebo na záhoncích ve sklenících.

Přesadila jsem všechny kytky, nasadila lepítka a nebylo to k ničemu. Tak jsem objednala hlístice , snad to pomůže. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Jak na smutnice – funguje písek i hlístice.


Velmi účinným prostředkem v boji proti smutnicím je písek, ale nikoli ten obyčejný z venkovního pískoviště. Nenachází-li však v půdě hostitele, hynou aniž by byly rostliny dotčeny. Sáček s hlísticemi nejdříve vsypte do nádoby s vlažnou vodou, zamíchejte a nechte půl hodiny odstát. Napadnou larvy smutnic a ty během několika dnů hynou.


Ve třetím larválním stádiu opouštějí mrtvou larvu smutnice a vyhledávají nové hostitele. To je dobré z toho důvodu, že tak zajišťují dlouhodobější ochranu rostlin před tímto hmyzem. Pokud nejsou v substrátu přítomny další larvy smutnic či jiného vhodného hmyzu, populace hlístic odumírá. Smutnice se mi objevily vždy po zakoupení půdy, nebo květiny.


Uvnitř mrtvého hmyzu dokončí hlístice svůj vývoj a dále se množí. Když si půdu míchám sama z kompostu a příměsí, tak zcela výjímečně pár mušek zahubím m a je vystaráno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky