čtvrtek 30. srpna 2018

Ruj vlasatá pěstování

Autor: Archiv ireceptar. Perfektně se hodí do předzahrádek, skalek i záhonů, které oživí svým netradičním vzhledem. Díky své nenáročnosti ji najdeme v mnoha parcích.


Ruj je poměrně odolná a na pěstování není náročná. Dejte ji na chráněné, teplé a slunné stanoviště.

Pokud si vyberete kultivary s barevnými listy, dopřejte jim hodně slunce, jinak se tak pěkně nevybarví. Jde o keř, který zpočátku roste pomalu. Poté, když vyroste, se však musí pečlivě stříhat. Dá se říci, že kam ji vysadíte, tam poroste. Ruj vlasatá je opravdu nenáročná na pěstování.


Nesnáší akorát zamokřené půdy. Nejlépe roste na slunném nebo polostinném stanovišti.

Nejintenzivnějšího vybarvení listů dosáhneme ale pouze na přímém slunci. Uplatňuje se ve skupinových výsadbách. Toužíte po nevšedním okrasném keři? Chcete rostlinu, která bude Vaši zahradu zdobit od jara do podzimu? Pokud zaznělo dvakrát ano, pak jste na správné adrese.


Jasná volba je ruj vlasatá. Na pěstování je téměř nenáročná a zprostředkuje úžasně vlasatou podívanou v době květu. Je to jednoduché: škumpa vlasatá nezaplevelí původní prostředí, naopak invazivní škumpa orobincová se může nečekaně rozrůst. Letní řez pnoucích a okrasných keřů Pro většinu keřů a pnoucích rostlin pěstovaných v zahradách právě nastává doba letního řezu.


Nově rašící listy jsou široce eliptické, světle červené. Ruj je hodně větvený keř, který dorůstá do výšky 3-m, někdy může dosáhnout i výšky m. Není dobré je každý rok dramaticky seříznout, nemuseli byste se dočkat bohatého květenství a charakteristických „vlasů“. Vykouzlíte si keřík požadované velikostí a hustě větvený. Pěstování: Na půdu není náročná, snáší vlhkou i suchou půdu, ale nikdy ne dlouhodobé mokro. Vysazujeme ji na slunné stanoviště.


Během jara provádíme řez.

Výhony zkracujeme přibližně na polovinu, abychom rostlině zajistili bohaté olistění a množství květů. Royal Purple – tmavě purpurové listy, které se na podzim zbarvují do červena. Tento keř může být - m vysoký.


Notcutt´s Variety – červené listy s. Na slunci se jí listy zbarví intenzivněji. Půda je vhodná středně živná, dobře odvodněná a mírně vlhká. Hnojte hnojivem pro okrasné keříky. Odrůdy a kultivary V našich zahradnictvích můžeme koupit převážně ruj vlasatou (škumpu vlasatou) v několika kultivarech, lišících se především barvou.


Keře dorůstají obvykle výšky okolo tří metrů. Vzhledem k vysokému obsahu tříslovin, urushiolu a dalších látek může způsobit podráždění pokožky, kdy se u zvlášť citlivých osob může toto podráždění rozrůst až v puchýře. Výhodou ruje je nenáročnost na pěstování, dobře prospívá téměř v jakékoliv půdě. Silné mrazy by ale mohly způsobit namrznutí větviček, proto je nejlépe volit pro vysazení alespoň částečně chráněné místo.


Jinak nedělá této rostlině zima problémy. Na druhou stranu jí ale nevadí ani hodně slunečních paprsků na slunném stanovišti. Sazenice doporučujeme často zalévat.


Květy rozkvetou od května do června. Dorůstá do výšky 2— 4cm. Rostlina přečká mráz do -°C.


Ačkoliv ruj vlasatá (Cotinus coggygria) zpočátku roste pomalu, v dospělosti vyžaduje rozložitá koruna velký prostor.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky