úterý 28. srpna 2018

Rajčata výsev

Vždy je dobré volit sadbu od kvalitního výrobce. Před výsevem namoříme semena v roztoku Alga. K výsevům můžeme použít specielní výsevní miniskleník, jehož součástí bývá i víko s větracími otvory. Použít ale můžeme i jinou vhodnou nádobu, kterou zpočátku překryjeme igelitem.


Rajčatům se díky nerovnoměrné závlaze svinují listy, také to může způsobovat nadměrná výživa po vylamování. V případě, že se teplota pohybuje podstatně výše nebo naopak níže, rajčata přestávají růst.

Pokud se vyskytujete v chladnější oblasti, dejte raději přednost pěstování rajčat ve foliovníku nebo skleníku. Předpěstování je zase dobré v tom, že si ušetříte čas a rajčata rychleji vyrostou. Za – týdny musíme vzešlé rostlinky přepíchat do sadbovačů, použijeme substrát pro výsev a množení.


Chrání t srdce a posilují imunitu , znčné jsou i jeho antibakteriální účinky. Pro optimální vývoj mladých rostlin je důležitý obsah fosforu a vápníku v půdě. Jejich zásoba by měla být dostatečná po zapravení základního hnojení na podzim nebo i na jaře při jarním zpracování půdy. Obsahují vitaminy C, E, A, draslík, železo, karoten a velké množství vlákniny. O faktu, že rajčata patří mezi nejoblíbenější plodiny u nás, nemá smysl diskutovat.


I z toho důvodu už většina z nás ví, že nastal ideální čas pro.

Díky jejím charakteristickým hnědým flekům ji jednoduše rozeznáme. Nejvíce těchto účinných látek obsahují zralé plody z rostlin vypěstovaných na slunných záhonech, a zároveň jsou také nejchutnější. Rajčata mají výbornou specifickou chuť a jsou zdravé.


Konzumace rajčat podporuje chuť k jídlu, činnost jater a ledvin a zvyšuje celkovou odolnost organismu. Jak rajčata snadno oloupat, sušit, nakládat a zavařovat, jak vyrobit. Balkonová rajčata potřebují sucho a teplo. Nejdůležitějším kritériem pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech je volba místa. Nejlepší je balkon orientovaný na jih nebo zápa navíc zakrytý střechou.


Podporují například krvetvorbu a prospívají kůži, vlasům a nehtům. Dbejte na to, aby nebyla sazenice vytažená, měla temně zelené listy, a hlavně bohatý kořenový systém. Existují tyčkové nebo keříčk. Výsadbu proveďte od konce dubna do konce května, záleží na počasí a odrůdě, a to na slunné místo. V současné době jsou nejrozšířenější rajčata tyčková, keříčková, balkonová.


Někteří zahrádkáři pěstují rajčata i ve skleníku. To jim sice bere dost z jejich přirozené chuti, na druhou stranu se prodlouží doba sklizně, která začne dříve a skončí později. Ano, čtete správně, přestože rajčata najdete v obchodě vedle mrkve či brambor, jde opravdu o ovoce, i když naprostou většinou lidí jsou považovány za zeleninu.


Semínka potřebují propustnou hlinitou nebo hlinito-písčitou půdu, hodně vláhy, teplo a po vyklíčení dostatek světla. Kdo okusil rajčata dozrálá na sluníčku, nechce jiná. Začátečníkům i pokročilým.

Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin. Možná jste o tom doposud neslyšeli, ale tyčková rajčata si můžete velmi snadno namnožit pomocí tzv. Určitě zhlédněte následující video z kanálu skudcicom.


Výsev do truhlíku provádíme v únoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky