úterý 28. srpna 2018

Pajasan žláznatý

Lieblings-Adobe-Software sparen. Creative-Cloud-App herunterladen. V Česku je poměrně často pěstován jako okrasná dřevina a často zplaňuje, zejména v prostředí lidských sídel, například v oblastech rumišť, nebo dopravních staveb. Je třeba zabránit novým výsadbám, které by mohly být ohnisky další invaze.


Vysazují se tam, kde je potřeba mít rychle narůstající zeleň. Zajímavosti ze světa rostlin.

Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Pálavu ohrožuje pajasan , agresivní strom z východu - brno.


Problémové introdukované druhy rostlin v ČR - autor: Iveta Němcová naturabohemica. Pajasany patří mezi nejvíce invazních dřevin na světě. Sehen Sie jetzt das Video an! Rychle rostoucí strom má světle šedou až do dospělosti hladkou kůru. Velké složené listy připomínají listy jasanu, ale dosahují délky kolem ¾ metru, po rozemnutí vydávají výraznou nepříjemnou vůni.


Vysoký strom s rozložitou korunou se často pěstuje a velmi hojně zplaňuje a šíří se jako plevelná dřevina.

Ailanthus glandulosa Desf. Pajasan žláznatý pěstují: Zatím nikdo, buďte první. Má mnohojařmé, lichozpeřené listy. Odpověď: Neuvádíte, v které oblasti toužíte pajasan vysazovat. Ostatní druhy jsou mnohem choulostivější.


Tyto látky prokazatelně vadí asi druhům listnatých i jehličnatých stromů. Zejména v Podyjí představuje hrozbu pro původní dřeviny. Navigace : Tento významný strom nalezneme v Bílině na více místech. Jeden exemplář najdeme v parčíku u husitské bašty na břehu potoka.


V současné době se šíří i mimo zahrady velmi početně jako invazní dřevina, zejména v teplejších oblastech. Odtud se postupně rozšířil do celého mírného až subtropického pásu nearktické a palearktické oblasti včetně oblasti indomalajské. Teplomilný, světlomilný, opadavý široce sloupovitý strom v některých případech až 30m vysoký, dožívá se okolo let. Pochází z oblasti Číny, Indie. A highly decorative woody species with low requirements as to environmental conditions, originally from China, has frequently been planted in Europe.


Odborníci proto prosí, aby jim lidé pomohli zmapovat místa jeho výskytu. U nás nakoupíte nebo prodáte, co potřebujete! Postaráme se o bezpečné a. Původ: pajasan žláznatý pochází z Číny. V minulosti byly ojedinělé adventivní výskyty zjištěny v.

Nechybí ani ve výčtu nejinvazivnějších dřevin světa. U nás bývá vysazován ve městech kvůli své a odolnosti vůči emisím, občas i zplaňuje. Je nenáročný, odolný a rychle rostoucí, v mnoha zemích je invazivním druhem. Je schopen tvořit značné množství takzvaných výmladků po pokácení nebo odlomení kmínku. Dospělý strom pak může za rok vyprodukovat až milion semen, která se snadno šíří větrem, a to až do vzdálenosti 5metrů.


Ještě dál se mohou šířit vodou. Protože má rád spíše teplejší oblasti, hodně se mu tady daří a velmi intenzivně se tady šíří, vysvětluje vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Matuška.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky