Preisvergleich App zum Download! Chutná podobně, má podobné uplatnění a podobná pravidla pro přípravu. Protože stonky mohou mít bílou, žlutou i červenou barvu, oči se vám díky němu snadno rozzáří ještě dlouho předtím, než ho naservírujete na talíř. Tip na přípravu špenátu.
K, oba poskytují více než 7procent doporučeného množství již v jednom šálku.
Taktéž poskytují velmi podobné množství hořčíku, draslíku a manganu. Avšak mangold obsahuje zase téměř dvojnásobné množství vitamínu C. Vitamin C, důležitý antioxidant, pomáhá tělu vstřebávat železo a je také důležitý pro zdravé kosti, tkáně a kůži. Ovšem je nadále velmi zdravou potravinou, obsahuje vitamin C, E, B B K, provitamin A (tedy důležité antioxidanty), jó vápník, fosfor a železo. Podporuje činnost štítné žlázy a zažívání.
Z kopřiv si můžeme připravit polévku, hodí se do nádivek, mletých mas, nechá se podusit a podávat jako špenát. Nejčastěji se upravuje jako špenát.
Mangold jako špenát recepty, které budete milovat. Na rozdíl od špenátu však neobsahuje kyselinu šťavelovou a podává se nakrájený na kousky. Do Evropy se rostlina rozšířila díky Římanům.
Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové. Dobře omyté listy mangoldu vložíme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka. Scedíme a po okapání umeleme na mlýnku na maso. Například mangold připravený jako špenát.
Má vyšší obsah vitamínů a stopových prvků dokonce ještě než samotný špenát. U této listové zeleniny se konzumují celé listy a řapíky. Listy mangoldu a špenátu pořádně umyjeme, necháme okapat. Oloupanou cibuli nakrájíme. Jestli vám někdo nabídne mangold , neodmítejte a uvidíte, jak báječnou zeleninu si objevíte… Před zhruba 3lety patřil k nejoblíbenějším druhům, pak.
Podle dochovaných zápisů byl mangold před 3lety ve střední Evropě nejoblíbenější zeleninou. Vložíme je do vroucí osolené vody a uvaříme al dente, na skus. Pokud chcete zmiňovaný mangold jako špenát , pak je ideální odrůda Perpetual Spinach mající velmi silné listy.
Vyberte si ze stovek receptů na špenát z mangoldu, které se vám budou snadno a rychle vařit. Listy i stonky mangoldu mají příjemnou jemnou ořechovou a lehce nasládlou příchuť. Stojí však za to jej vyzkoušet. Jeho chutné listy i stonky plné vitamínů mají mnohostranné využití ve studené i teplé kuchyni.
Je zeleninou vytrvalou, listy lze sklízet po více sezón. Křehké listy můžeme používat jako špenát a šťavnaté řapíky jako chřest. Má velmi příznivé účinky na zdraví, snadno se pěstuje a sklízet ho lze i pod sněhem. Zmrazujeme buď celé listy, které předváříme jednu minutu, nebo zvlášť řapíky, případně jako protlak. Zvlášť velkou oblibu si získal u středomořských kuchařů.
Zpracovává se podobně jako špenát, ale příbuzensky patří mezi řepy. Jenže zatímco u řepy je maximum užitku soustředěno do kořene, u mangoldu jsou nejcennější zásobárnou živin listy a jejich řapíky. Hledejte spíše než v supermarketech na farmářských trzích.
Podle odrůd rozlišujeme mangold listový, který má tenčí řapíky a právě jeho listy se zpracovávají podobným způsobem jako špenát. Kromě označení novozélandský špenát má botanický název Tetragonia, česky čtyřboč, který dostala podle netypických čtyřbokých plodů.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.