pátek 28. července 2017

Strupovitost jabloní

Ty to odrůdy strupovitost nenapadá, ale může se na nich vyskytovat další houbové choroby jako třeba padlí nebo tzv. Tedy ani u rezistentních odrůd se často použití chemické ochrany nevyhneme, ale nemusí být ani zdaleka tak častá a intenzivní. Ochrana proti strupovitosti.


Zvládnutí ochrany jabloní proti strupovitosti patří každoročně k nejvýznamnějším pěstitelským úspěchům ovocnáře. Strupovitost je jedna z nejvážnějších chorob jabloní.

Jedná se o nejčastější houbovou chorobu jabloní , která dokáže zcela znehodnotit úrodu. Na listech se vytváří různě. Napadá hlavně listy a plody.


Choroba poškozuje listy, plody i květy. Fungicidy povolené k ochraně proti strupovitosti jabloně jsou. Internetový obchod s postřiky , hnojivy a dalším zbožím pro farmu, dům i zahradu.


Postřiky je potřeba používat uvážlivě a jen v nejnutnější nutné míře.

Systémový přípravek na ochranu jabloní proti strupovitosti jablek. Infekce podporuje hlavně vlhké prostředí a projevem vzniku choroby jsou drobné tečky až strupovité. Interval mezi postřiky je vždy závislý na fungicidu, infekčním tlaku patogena a intenzitě růstu. Dnes jsou rychle šlechtěny odolné odrůdy odolné proti strupovitosti.


Při šlechtění a zkoušení odolnosti jabloňových a hrušňových odrůd i při zjišťování, jak tyto odrůdy onemocnění snášejí (tolerance), je nezbytně pracovat s umělou, jedině spolehlivou nákazou. Lokálně systémový fungicid s výrazným eradikativním účinkem na strupovitost v kulturách jabloní a odlišným mechanismem působení oproti azolům, strobilurinům a dalším chem. Souprava dvou fungicidů na ošetření jabloní proti strupovitosti, padlí a proti skládkovým chorobám. Ucelený systém 5-ti ošetření. Spilocaea pomi), představuje hospodářsky nejvýznamnější houbovou chorobu ve všech oblastech pěstování jabloní.


Z takto napadených částí se pak může druhotně šířit prakticky až do sklizně. Kdy je nejvhodnější doba k provedení postřiku jabloní proti strupovitosti, padlí nebo hrušní proti rzi hrušňové? Tuto odpověď a další důležité informace k oš. Pokud máte ve vaší zahradě odrůdy jabloní odolné vůči dvěma nejběžnějším a zároveň nejzákeřnějším chorobám, strupovitosti a padlí, máte vyhráno. Na plodech se vytvářejí tmavě roubené hnědé skvrny, které způsobují, že plody praskají v místě napadení potom zahnívají a plody, které jsou uskladněny dříve vysychají.


Silně poškozené listy a mladé plody opadávají.

Korunu jabloní a hrušní prořezáváme a tím provzdušňujeme. Při výskytu strupovitosti bychom měli pečlivě likvidovat napadené listí a časně na jaře, když raší nové listové pupeny, použít na stromy vhodný chemický postřik. Skvrny se objevují nejprve u stopky, poté se zvětšují a deformují celý plo plod se nemůže dále vyvíjet.


Pán IH netuším čím som vas tak rozuril. Dobrý den, sice nemám problém s jabloní , ale trápí mě kdoule. Má jakoby ožrané okraje listů a ty pak zkrabatí a okraj zhnědne.


Odpověď: S největší pravděpodobností máte co do činění s cizopasnou houbou, která způsobuje strupovitost jabloní (Venturia inaequalis). Ona však napadá i listovou plochu a tím ovlivňuje. Některé odrůdy jabloní nejsou rezistentní proti padlí jabloňovému a proti strupovitosti. Součástí ochranných opatření je také likvidace opadlých napadených listů, na nichž houba přezimuje. Veškeré informace o produktu.


Blok ošetření dle návodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky