středa 26. července 2017

Meduňka využití

Jak to u těchto mixovaných nápojů bývá, možných kombinací ovoce a zeleniny je nespočet. Zkuste však pár lístků meduňky přidat třeba k hrušce a cuketě. Využití meduňky lékařské.


Jde také o poměrně dekorativní rostlinu na zahradě, kde svou svěží zelení dotváří různé části okrasných záhonů. Proto si je lidé také často pletou.

Ale jen do chvíle, než poznají typickou aromatickou citrónovou vůni listů. Pokud jste si ji letos nenasbírali, nepanikařte. Bylinkářských obchodů je po celé republice řada, takže pokud vás její účinky po přečtení článku zaujmou, určitě ji někde sušenou seženete. Její lodyha má hranatý tvar.


Vyrůstají z ní světle zelené lístky s poměrně. Díky své jemné citrónově-mátové příchuti je její uplatnění v kuchyni skutečně velmi široké. Meduňka kvete v červenci a srpnu. Je třicet až sedmdesát centimetrů vysoká, fialové květy jsou uspořádány v.

Jako nálev nebo suché listy se používá zevně, většinou se však konzumuje vnitřně jako čaj, připravený extrakt nebo jako složka tzv. Velmi chutná je v zeleninových salátech, omáčkách na ryby či majonéze. Přidat ji ale můžete také do marinády na grilované maso.


Výborný je také meduňkový ocet. Nať meduňky sbíráme pouze v suchém počasí, nejlépe za chladného odpoledne, ještě před začátkem rozkvétání květů, neboť v době květu se. Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY. Není na světě bylina, aby na něco nebyla - meduňka lékařská.


Pěstuje se napříč Evropou i Asií. Obsahuje éterické oleje, třísloviny, flavonoidy. Působí na uklidnění organismu, zmírnění stresu, dobré spaní, funguje proti virům, křečím nohou i menstruačním, vyrážkám, zvyšuje imunitu a chuť k jídlu. Zpracovává se do čajů, dětské výživy i léčivých mastí. Také se dá přidat například do marinovaných ryb, drůbeže, vepřového masa a široké škály zeleninových jídel.


Kromě slaných pokrmů ji lze ale úspěšně použít i do sladkých jídel a moučníků, ovocných salátů, želé, krémů a ovocných nápojů. Děkujeme za využití řádkové inzerce. Použití textového obsahu těchto stránek včetně převzetí, šíření, či dalšího využití je bez písemného souhlasu autora zakázáno.


Listy obsahují silici s charakteristickou citronovou vůní, třísloviny, organické kyseliny aj. Podporuje zdravý spánek, zklidňuje a uvolňuje a nádherně voní po.

Nejradši má však podloží sušší, lehké a obrácené na jih. Miluje slunná stanoviště, který jsou chráněná před větrem. Rozmnožovat ji můžeme na jaře výsevem nebo na podzim dělením trsu. Velmi dobře vypadá ve smíšených trvalkových a bylinkových záhonech. Trocha pokrájených listů dá zvláštní chuť marinádám, speciálně při marinování jehněčího masa a také rybím a vaječným pokrmům.


V lidovém léčitelství se meduňka uplatňuje při žaludečních a střevních potížích, lehkých poruchách spánku, menstruačních křečích, neklidu vyvolaném nervozitou, při migréně a také při nachlazení. Má citronovou chuť a aroma, desinfekční účinky a posiluje nervovou soustavu. Užívá se na léčení poruch spánku, nervozity, úzkosti a deprese. Hodí se i na nemoci trávení, nadýmání a nevolnosti. Listy- Jemně nakrájené listy se dávají do salátů, majonézy, do kyselého zelí, marinovaného vepřového masa a drůbeže.


Přidáváme ji do vody při vaření fazolí nebo hrachu, kapusty a podobných potravin, způsobujících nadýmání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky