pondělí 24. července 2017

Plíseň sněžná v trávníku

AROS-osiva vám přináší instruktážní video o tom jak jednoduše a účinně zasáhnout proti plísni sněžné při výskytu v trávníku. Nejen že plíseň špatně vypadá, může také škodit rostlinám, které na daném místě rostou. Plíseň sněžná je způsobena houbou, která se nazývá rážovka sněžná.


Plíseň se často objevuje i na obilných polích, kde může vážně poškodit celou úrodu. Napadá nejčastěji klasy, na kterých se pak objevují hnědé skvrny.

Nejvíce se projevuje brzo na jaře po sejití sněhu. Typickým příznakem je výskyt bílého až narůžovělého vatovitého povrchu, nadzemní hmota je zahnědlá, uschlá a většinou zcela odumřelá. Takto napadený trávník špatně regeneruje a ve většině případů pak musíme na napadených místech provést nový výsev. Není přitom vůbec potřeba, aby byl na trávníku sníh.


Má buď bílou, nebo narůžovělou barvu. Její anglický název je pink snow mold (růžová sněžná plíseň). Příklady plísně sněžné si prohlédněte ve fotogalerii.

Rozpomeňme se na začátek jara a neutěšený vzhled trávníku, když zmizely návaly sněhu. Původní název: plíseň sněžná Travní rostliny odumírají na ploše kruhovitého, elipsovitého či nepravidelného tvaru. Jsou pokryty myceliem bělavé nebo narůžovělé barvy. V trávníku se objevují mezery a holá místa vzniklá jako důsledek. Jak se zbavit plísně sněžné?


Tato choroba se projevuje skvrnami různé velikosti, travní drn je na začátku růžový, později zahnědlý, nadzemní hmota odumřelá a napadený trávník velmi obtížně regeneruje. Roztály půlmetru sněhu a všude je neuvěřitelně mokro. A u nás na trávníku plíseň sněžná - ale fakt ve velkým. Ne nějaký kolečka až cm. Prosím o pomoc při identifikaci choroby trávníku.


Je napaden plísní, tráva je v místě napadení seschlá a někdy se na seschlých stéblech objevuje. Pod názvem plíseň sněžná se skrývají dvě onemocnění trávníku , vyskytující se v zimě a na jaře. Může to být plíseň sněžná – Fusarium nivale.


Hnojení trávníku v únoru Přátelé, po velmi krátkém oddechu je čas podívat se z okna ven, a pokud je sníh již pryč, tak je správná doba připravit si trávník na jaro. Neřešte plíseň sněžnou , pokud trávník nemá dost živin.

Rozšiřuje se nejvíce na podmáčených místech trávníku dlouho pokryté sněhovou pokrývkou bez předchozího promrznutí půdy. Na začátku infekce se objevují malé, vodově šedé fleky o průměru 4-cm. Postřik proti plísni sněžné Příznaky pozorujeme již na podzim, kdy trávník není na pohled v dobré kondici a vytváří se tzv. Dobrý den, prosím o radu, co s trávníkem, na kterém jsou po letošní zimě hnědá kola jakoby slepené a odumřelé trávy.


Objeví-li se na Vašem trávníku bíle nebo narůžovělé skvrny nepravidelného tvaru a velikosti, pak můžete začít mít. Nejčastější a nejvážnější onemocnění trávníků, které způsobuje tzv. Tato plíseň se stane problematickou teprve v ten okamžik, když se spojí několik faktorů,. Fusarium - plíseň sněžná Fusarium je široká skupina patogenů.


Sněžná plíseň je onemocnění trávníku mokrou hnilobou. Jejím společným znakem je viditelné napadání listů, rostlinu trávníku dokáže oslabit, nebo zahubit. Takové škody v trávníku může napáchat nejen sucho, ale i plíseň sněžná. Jarní údržba trávníku ( sněžná plíseň ) Pokud je zima relativně dlouhá a sníh na trávnících ležel dlouho, vyskytuje se velmi často sněžná plíseň (šedobílá), která po sobě zanechává značné škody v podobě vyhnilých ploch na Vašem trávníku.


Výskyt podporuje nedostatečná úroveň výživy. Ochrana spočívá v odstranění půdy s myceliem, provzdušnění substrátu. Na pýr plazivý v trávníku není ideálně účinná.


Dosud nebyl v České repub.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky