pátek 21. července 2017

Trezalka teckovana

Direkt beim Großhändler bestellen. Schnell, sicher und preiswert. Název třezalka pochází od staroslověnského trjezati, tedy rozdrásat, rozpíchat, což se vztahuje k listům byliny, které díky přítomnosti tečkovitých siličných nádržek vypadají jako propíchané.


Lodyha je přímá nebo vystoupavá, většinou nevětvená, se vystouplými podélnými lištami, jednoletá, v průběhu sezóny poněkud dřevnatějící. U báze stonku bývají lišty někdy nezřetelné.

Dále se s ní můžeme potkat v Asii, v Africe v pohoří Atlas, druhotně také v mírných a subtropických pásmech celého světa. Třezalka se vyskytuje v celé Evropě, kromě arktického pásma. V České republice je hojná především od nížin do podhorských oblastí. Vyhledává slunné stráně, sušší pastviny, louky a kraje lesů. Lidové názvy: Dřezalka, bylina sv.


Jana, děravec, čarovník, krevník, krevníček. Rozkvétá kolem svátku sv.

Jana v půlce června a sbíráme ji jako svatojánskou bylinu přinášející magickou moc a sílu. Přivoňte si k třezalce - přivane vám poklid do duše, pohladí vás její příjemná vůně a léčivá energie. Tinktura z třezalky podporuje. Její léčivá působení jsou známá již po. Hypericum perforatum, česky: třezalka tečkovaná, Ľudový názov: trezalka , svätojánska tráva, svätojánska bylina, bylina sv.


Roste na světlinách jehličnatých a smíšených lesů na kyselých písčitých půdách. Jetzt neu oder gebraucht kaufen. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Třezalku určitě poznáme podle typicky žlutých květů a tečkovaných lístků.


Léčivka třezalka se používá po celá staletí, je ceněna u mnoha národů světa. Při předávkování může třezalka vyvolat zvýšenou citlivost na ultrafialové záření čili fotosenzibilaci. Poupata květů usychají jako poslední.


Dobře usušená nať musí být olistěná, mít svěže zelenou barvu a žlutý květ. Balíme do papírových nebo jutových obalů. Jána, neboť nejlepší dobou sběru je svatojánská noc, tedy konec června.

Ovšem to já osobně nikdy nestihnu. Většinou proto, že tady u nás na sv. Jana třezalka nekvete, rozkvétá později, a když už nějaký rok náhodou vykvete, počítám s tím, že tomu tak nebude :). Působí celkově hojivě a dezinfekčně, při nachlazení potírá bakterie i viry a osvědčuje se i při těžkých chřipkách a únavovém syndromu.


Třezalkový olej je zase výborným prostředkem hojícím popáleniny. Největší roli hraje indukce CYP3A protože ta se podílí na metabolismu více než známých léčiv. V praxi „induktor“ znamená to, že urychluje metabolismus léčiv = hladina léčiva nebude postačující na správnou léčbu.


Na svatého Jana se sbírá třezalka tečkovaná. Můžete si z ní vyrobit například třezalkový olej nebo tinkturu, má velmi přiznivé a hojivé účinky na pokožku. Naši předci přikládali této léčivé bylince velký význam. Dnes je tato bylina ve větší oblibě než kdy dříve, protože se v 80. Reformátor medicíny Paracelsus ji dokonce v období středověku prohlásil za nejlepší lék světa a její výjimečné léčivé účinky se hojně využívají dodnes.


Příroda třezalce darovala nejen exkluzivní léčivé schopnosti, ale i bohaté žluté květy. Posilující účinky třezalky byly již známy od starověku. Posiluje rovněž životně důležité orgány jako je žaludek a střeva, kde významně podporuje jejich činnost.


Jana – odtud jeden z lidových názvů třezalky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky