úterý 25. července 2017

Pěstování wasabi

Pro milovníky sushi máme tip, jak si vypěstovat vlastní wasabi. Není to těžké a zároveň vám prozradíme, která část rostliny je také jedlá a můžete ji přidáva. Zajímavé a užitečné rady, jak na pěstování vlastní rostliny Wasabi, Vám poradí následující video od HOME IN CUBE.


Milujete tradiční asijskou kuchyni? Pokud ano, jistě si nedovedete představit pokrmy bez tradiční ingredience, kterou je wasabi. Mimo tyto oblasti existuje jen několik málo dalších míst na světě, kde lze pěstovat tuto choulostivou rostlinu v přirozeném prostředí.

Málokdo ví, že v některých restauracích a prodejnách potravin se prodává náhražka jinak velmi drahého a kvalitního pravého wasabi. Pěstování křenu wasabi je snadné. Ve volné přírodě Japonska se rostlinka vyskytuje spíše v chladnějších hornatých oblastech. Pěstuje se převážně v Japonsku.


Než rostlina vyroste do požadované velikosti, může to trvat i tři nebo čtyři roky. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Jak vyplývá z alternativního názvu, wasabi se pěstuje v Japonsku. Může dosahovat výšky centimetrů a její listy, které jsou tmavě zelené a mají tvar ledviny, mohou růst do délky až centimetrů a šířky centimetrů.


Vypěstovat wasabi je ale poměrně náročné, takže mimo východní Asii se čerstvé wasabi běžně vůbec neprodává.

Je to dáno nízkými teplotami a malým množstvím světla. Je to podobné jako ve své japonské domovině. Přes zimu vytvoří wasabi krásné listy a začnou narůstat oddenky, pro které rostlinu pěstujeme. Substrát v květináči udržujeme stále vlhký.


Na obrázku můžeme vidět pěstování zeleniny čerstvé wasabi v Japonsku. Na pozadí velké stromy a jasné světlé obloze lze vidět na obrázku. Na našem trhu se pravé wasabi prakticky sehnat nedá. Jinak pěstování není v celku náročné.


Jak na pěstování wasabi Křen wasabi je do jisté míry mrazuvzdorný, ale je jistější pěstovat rostlinu v květináči, abyste ho mohli podle potřeby velkých mrazech přemístit do interiéru. Pravé wasabi Zelená pasta, kterou dostaneme v našich obchodech, a kterou většina japonských restaurací používá, nemá s pravým wasabi nic společného. Pod stejným názvem se prodává náhrada, která je připravena z křenov selského, drcení hořčičná semínek a barviva. Jde o japonský druh křenu o dost silnější chuti, než náš křen selský.


Konzumuje se jak jeho kořen, tak i listy, ze kterých se připravuje pikantní wasabi salát. Nejznámějším místem produkce je už od 17. Malín u Kutné Hory, kde byl také detailně propracován způsob pěstování odrůdy zvané ´Malínský´.


Spolek pěstitelů, který vyvážel křen i do USA. V Malíně se odedávna používal víceletý způsob pěstování, který se doporučuje i zahrádkářům. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung!

Sicher durch den Winter. Eutrema japonicum (Japonský křen): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej. Jste-li milovníky sushi a ostré pasty wasabi , pak by Vás mohlo lákat vypěstovat si vlastní rostlinu Wasabi. Křen wasabi napěstuje nejlépe dělením kořenů nebo kořenovými řízky. Mrazuvzdorná vytrvalá bylina, preferuje stále vlhkou půdu v polostínu.


Je schopna růst i ve vodě. Ostrost wasabi způsobuje Allylisothiokyanát, který se uvolňuje rozbitím buněk oddenku. V Japonsku lze zakoupit wasabi oddenek, pastu nebo prášek. Wasabi pochází z Japonska, ale pěstování je.


V Evropě se wasabi prodává spíše ve formě pasty a prášku. Znalci však považují výpěstky z plantáží za chuťově druhojakostní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky