úterý 26. července 2016

Plody muchovníku

Jak zpracovat plody muchovníku ? Podle druhu dozrávají od poloviny června. Není tedy divu, že jej chci i do naší zahrady. Chutné plody dědova muchovníku.


Na zahradě nám začaly dozrávat plody muchovníku a tak se s vámi podělím o tu dobrotu, bohužel jen na papíře. Při žaludečních a střevních potížích může být podáván čaj ze sušených listů.

Chuť indiánské borůvky, jak se bobule muchovníku někdy nazývají, je závislá na odrůdě a její kvalitě. I ty nejvyhlášenější odrůdy však nemusejí chutnat každému, chuť je přece jenom na naše poměry neobvyklá. Dajú sa zberať aj listy, z ktorých sa varí čaj, ktorý priaznivo pôsobí na tráviaci systém a na detoxikáciu organizmu.


Podporují odolnost organismu , působí preventivně proti onemocnění žaludku a je možné je podávat jako podpůrný doplněk stravy při onkologických onemocněních. Nejen plody, ale například i listy muchovníku jsou konzumovatelné. Listy se suší a připravuje se z nich čaj, který příznivě působí na trávicí soustavu a je dobrý i na detoxikaci organismu.


Muchovník je vhodné ovoce při hubnutí jako doplněk kvalitní a vyvážené stravy. Ale nejlepší a nejzdravější jsou ty čerstvé. Obsahují velké množství vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku a fosforu, bohaté jsou i na vitaminy A, B a C.

Obsah cukrů se ve sto gramech zralých plodů pohybuje mezi jedenácti až dvanácti gramy, některá prameny uvádějí hodnotu dva- až třikrát vyšší. Stále častěji jsou v hledáčku pozornosti pěstitelů muchovníky. Ne nadarmo se jim přezdívá indiánské borůvky.


Muchovníku díky listům, květům a plodům mění svoji barvu několikrát za rok a tím oživuje barevnost naší zahrady. Ne všechny druhy muchovníků lze pěstovat jako ovocnou dřevinu, neboť některé plody nejsou příliš chutné. Opravdu si pochutnáme na plodech muchovníku kanadského a muchovníku olšolistého, které jsou sladší než kanadské borůvky. Letos po úrodě jsem už musela keříky ostříhat, dosahovali výšky až 5m a až tak vysoké to nepotřebuji.


Ale zkuste takový muchovník nasypat na koláč. Teprve po upečení rozvine všechny tóny své vůně a chuti. Tahle rostlina má jednu ohromnou výhodu pro ty, kteří jsou na tom se zahradničením stejně jako já. Zralé plody na muchovníku Prince William Další poznámky: Chuť plodů je sladká až sladko-kyselá, ne příliš výrazná, ojediněle moučnatá s tzv. Muchovníků jsou dostupné samosběrem v období od první červencové soboty do čtvrté červencové neděle a plody Aronií samosběrem v září.


V tomto období zájemcům Aronii rozesíláme také poštou. Pro vyšší šťavnatost a cukernatost je můžete nechat klidně týden přezrát. Pro jeho lahodnou chuť se muchovníku říká rozinkový strom. To máte opravdu pěknou a užitečnou rostlinku. Lamarckův): Listy této odrůdy jsou při svém rašení zbarvené do bronzova a postupem času se zbarví do zelena.


Věřím, že jsem vás inspirovala a uděláte si taky něco dobrého z muchovníku nebo si na něm pochutnáte jen tak na zahradě.

Jestli ho zatím nepěstujete, pořiďte si ho, a brzy budete sklízet zdravé plody. Přeji vám krásný voňavý červen. Kultivar dorůstá do výšky až m. Kvete v průběhu dubna a května. Vhodná na slunná stanoviště, nebo do mírného polostínu.


Plody sbíráme od konce července.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky