pondělí 25. července 2016

Jak pěstovat mrkev

Díky němu snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny a chrání před volnými radikály. V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamin A, který je pro změnu dobrý na zrak a sliznice. I když není náročná na pěstování, je pár pravidel, která by vám neměla uniknout.


Pokud máte k dispozici pouze květináčové „truhlíky“, zkuste odrůdy s kulatými kořeny. Z malého semínka naroste velká kořenová zelenina plná látek, které ke svému životu nutně potřebujeme. Mrkev obecná (Daucus carota) patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae).


K jejím blízkým příbuzným patří z pěstovaných zelenin petržel, pastiňák, celer, kopr, fenykl či kerblík Určitě bychom neměli mrkev ani jí blízké plodiny pěstovat na stejné ploše dříve než za tři až čtyři roky. Mrkev je plodinou velmi vděčnou a nenáročnou. Jinak hrozí nebezpečí skvrnitosti listů, černé hniloby kořenů, pochmurnatky mrkvové a háďátka. Mezi lidmi, kteří mají zahrádku, najdete ty, co každý rok mrkev na záhonek vysejí téměř jako folklór.


A pak lidi, kteří to vzdali, protože právě. Kořenová zelenina je jednou z nejběžnějších zelenin. Ve střední Evropě je zcela klíčová, používá se do polévek, omáček, salátů, jí se syrová. V podstatě stať,uvedená Lidkou,vystihuje pěstování encyklopedicky a vcelku dostatečně.


Jen bych dodal některé praktické poznatky. Petržel můžeme pěstovat jak kořenovou, tak listovou, která má listy buď hladké, nebo kadeřavé. Odrůdy jsou k dispozici od raných až po pozdní, ty jsou nejlépe skladovatelné.


Namátkou lze zmínit např. Ve dnešním videu se ze mě stal zahradník a zdokumentovala jsem vám jak jsem pěstovala Bibince mrkev. Snad se vám video bude líbit:-) Hudba: Imovie nebo knihovna Ještě nás. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a beta-karotenu, které jsou nezbytné pro asimilaci vitaminu A. Jakmile začnou kořeny tloustnout, musíte omezit zálivku, neboť nadměrným vlhkem praskají.


Podobně jako mrkev se pěstuje petržel kořenová, sklízí se ale později. A není se čemu divit, vždyť nám poskytuje spoustu přírodních vitaminů, vlákniny a antioxidantů. Touto sladkostí dnes nepohrne skoro žádný z nás. Jak si na zahradě vypěstovat mrkev a petržel nejen do polévky Právě vyrytá mrkev Velkou část našich tradičních pokrmů, jak v teplé tak ve studené kuchyni, bychom stěží připravili bez mrkve a petržele. Vždyť vypěstovat si můžete svou vlastní.


Existuje prakticky skoro nekonečné množství. Než budeme mrkev tahat z půdy, dám Ti vždy, když bude třeba rady, zprávu co dělat. Postupně Ti se vším pomůžu! Byl již dlouhou dobu pěstován.


Jak pěstovat barevné odrůdy mrkve Barevné odrůdy mrkve jsou proto nejen originální a zajímavé, ale také cenné, takže stojí za to najít pro ně místo v každé zahradě. Jejich kultivace se neliší od pěstování tradičních odrů jen ta bílá potřebuje o malinko více péče. Jak správně pěstovat mrkev Pokud si chcete na zahradě vyset mrkev , nejprve si vyberte vhodný kultivar. Mrkve dnes nejsou pouze oranžové, ale velké oblibě se mezi pěstiteli těší i mrkve žluté, bílé, červené nebo dokonce purpurové. Jak uskladnit mrkev a jinou kořenovou zeleninu Rané odrůdy mrkve se sbírají od května do července a pozdní odrůdy až na podzim.


Před hlavním sklizní by neměly být odhaleny mrkvové kořeny, protože ji mohou napadnout škůdci. Vzhledem k delší klíčivosti semen mohou být obě zeleniny vysazovány již na podzim , čímž získají určitý náskok a koncem jara budou připraveny ke sklizni. Chutné jahody z červeného rybízu - krok za krokem recept s fotografiemi. Mrkev se dá s úspěchem pěstovat venku na většině území ČR. Pro výsev volíme stanoviště slunné, sušší, s lehkou nezasolenou půdou o neutrálním nebo zásaditém pH.


Mrkev – šťavnatá karotka nebo pozdní mrkev má ráda kyprou a hlubokou půdu s dostatkem živin (budete se divit, jak velká vám vyroste!). Vysévejte v březnu nebo v dubnu. Poté, co rostlinky vzejdou, protrhejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky