čtvrtek 21. července 2016

Konifery druhy

Okrasná školka Tento web užívá cookies, dalším používání souhlasíte s jejich užitím. Cookies můžete vymazat nebo odmítnout v nastavení Vašeho prohlížeče. Zaujmou neměnnou barvou i strukturou listů.


Ty mohou být buď krátké jehlicovité, často velmi ostré, či zploštělé šupinovité, na dotek příjemně hladké. V prvním kroku jsem vytřídila všechny druhy , které nepřežijí zimu venku, tedy: Lavandula lanata, Lavandula pinnata (levandule zpeřená), Levandula multifida (levandule rozeklaná), Lavandula stoechas (levandule hlávkovitá), Lavandula dentata (levandule zubatá), Levandula tenuisecta a Levandula allardii. Slnečné až polotienisté stanovište.

K dostaniu v rôznych farbách. Dostupnosť rastlín a kvetín sa môže meniť na základe sezónnej ponuky a skladových zásob predajní. Aktuálnu dostupnosť je nutné si overiť na konkrétnej predajni.


Což platí pouze pro původní, botanické druhy , neboť zahradní kultivary se množí výhradně roubováním a řízkováním. Koniféru by ste si mohli jednoducho zmýliť so známou tujou, ktorá rastie takmer všetkým v záhradách. Mnohí skúsení záhradkári však vedia tie.


V naší nabídce najdete jak tradiční lesní jehličnany smrky, jedle, borovice a tak i konifery – okrasné jehličnany pro Vaši zahradu, půdopokryvné i zakrslé druhy. Při výsadbě jehličnanů přímo do skalky používáme nižší zakrslé a. Niektoré druhy ihličnanov, napríklad jedle, neznesú znečistený mestský vzduch.

Naopak, iným, napríklad borievkam, cypruštekom či tujam, zasa neprekáža. Dbajme aj na ich nároky na svetlo. Ak máme záhradu v tieni, nekupujme svetlomilné druhy. Vo všeobecnosti ihličnany reagujú na nevhodné podmienky oveľa citlivejšie ako listnaté dreviny. Ak chceme záhradu obohatiť o nové druhy ihličnanov, najlepšia ponuka je v záhradníctvach každoročne na jar, v marci a apríli.


Také se nazývají konifery (tj. v doslovném překladu „šiškonoši“ – conus = šiška). Jehličnany (Pinopsida) jsou třída nahosemenných rostlin. Z tohoto důvodu musí v okrasných školkách setrvat delší čas než rychleji rostoucí druhy. Jejich cena na trhu proto bývá zákonitě o něco vyšší. Někdy se však v zahradnictvích a zahradních centrech objevují různé druhy jehličnanů vypěstované v malinkatých květináčích.


Tento pojem vystihuje aktuální velikost těchto rostlin, ne jejich charakter. Rôzne druhy vysokých a trpasličích ihličnanov a tují za výhodné ceny. Rastliny zasielame od 7. Zlaté jehličnany aneb Žluté konifery k pěstování.


Kdo je na pochybách, zda jeho zahrada nebude jednotvárná, když vysadí ve větším množství jehličnany, může být zcela bez obav. Konečná cena může být navýšena v závislosti na velikosti jehličnanu. Nízk pomalu rostoucí jehličnan kulovitého tvaru. Vhondý do skalek či vřesovišť.


Mohou se vysazovat po celé vegetační období.

U těchto rostlin nedochází k poškození kořenů při výsadbě. Před nákupem prohlédneme vyklopením rostliny z kontejneru kořenový systém. Kořeny by neměly být v nádobě příliš stlačené a neměly by prorůstat odtokovými otvory.


Také velikost nádoby by měla odpovídat velikosti pěstovaného jehličnanu. Konifery pěstované v nádobách patří mezi nejrozšířenější. Jaké jsou u nás nejznámější druhy jehličnatých dřevin (konifer) se dozvíte v našem článku.


Něco málo o jehličnanech Jehličnaté dřeviny jsou vývojově mnohem starší než listnaté stromy. Slunné až polostinné stanoviště. Dostupnost rostlin a květin se může měnit na základě sezónní nabídky a skladových zásob prodejen.


Aktuální dostupnost je nutné si ověřit na konkrétní prodejně. Zemina pro konifery je určena k pěstování jehličnatých okrasných dřevin, případně i jiných kyselomilných rostlin. Zemina je vyrobena ze směsi kvalitních rašelin, dobře vyzrálého jemně tříděného kůrového kompostu, jílovité složky, minerálního vícesložkového hnojiva se stopovými prvky a jemně mletého dolomitického vápence. Zemina je vhodná pro všechny druhy jehličnatých dřevin (smrk, borovice, túje, cypřiše a další). Jde o hojně rozšířený druh stromů, o nichž už málo kdo ví, že se označují i jako konifery , což v úplném překladu znamená „ šiškonoši “. Pohledové dominanty zahrady.


Do nádob na terasy, balkony a pod pergoly vysazujeme různé druhy rostlin. Nejoblíbenější jsou pochopitelně ty kvetoucí. Trvalky vhodné i do přírodní zahrady.


Tisovec je strom, který ve volné přírodě dosahuje výšky až metrů. U nás se některé druhy mohou pěstovat jako přenosné rostliny, tzn. Na foto jsou konifery vysazené za sebou.


Zde je odkaz na detail větviček tohoto kultivaru. Informace zda jsou sazenice viz Ceník.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky