čtvrtek 21. července 2016

Celer pěstování

Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche.

Alles finden, was Sie brauchen. Ať už se letos rozhodnete pro celer bulvový, řapíkatý či listový, poradíme vám, jak jej pěstovat od výsevu semen až po dobu sklizně. Listový celer pak 35×cm.


Pro pěstování bulvového celeru na zahradě můžete sáhnout po odrůdách raných, poloraných i pozdních. Raný Neon má vegetační dobu cca 1dní. Polorané odrůdy Albín, Apia, President, Kvido nebo třeba Cisko, mají vegetační dobu 1– 1dnů.


Pozdní Kompakt nebo Maxim mají vegetační dobu až okolo 1dnů.

Barvy bulev se pohybují od nazelenalé bílé až po. Oblíbený je i čerstvý, jako přísada do salátu, do pomazánky nebo do moderních a zdravých nápojů z čerstvé zeleniny. Jenomže, není celer jako celer. Známe hned několik druhů celerů (bulvový, řapíkatý, naťový) a každý z nich požaduje při pěstování něco trochu jiného. Pokusím se vám poradit, jak na pěstování každého z nich.


Ať už se ale letos rozhodnete pro celer bulvový, řapíkatý či listový, poradíme vám, jak jej vysadit a pěstovat, abyste se mohli radovat z bohaté sklizně. Během vegetace je ho potřeba přihnojovat dusíkem nebo i. Pěstování Řapíkatý celer vyžaduje kvalitní půdu, která má vyšší podíl jílovitých částic, schopných zadržovat vodu a živiny. Je poměrně náročný i na zálivku – bez dostatečného množství vody nebudou řapíky kvalitní. Celer k české kuchyni patří. Pěstování řapíkatého celeru Řapíkatý celer se pěstuje velmi podobně, jako je tomu u bulvových typů.


Jediný rozdíl spočívá v tom, že je třeba brát v potaz jeho naťový charakter. To je jen on potřebuje častější hilling, protože semenáčky jsou okamžitě zasazeny do drážky, hloubka cm. Vypěstovat si vlastní voňavý řapíkatý a listový celer není složité.


Bulvy obsahují bílkoviny a minerální látky a listy mají vysoký obsah vitamínů. Jeho účinky působí detoxikačně na organismus, pomáhá při zácpě, snižuje horečku, dokáže snížit krevní tlak, povzbuzuje chuť k jídlu a má protirakovinné účinky.

A nejlepší je vlastnoručně vypěstovaný. Teprve v pozdější době se začal používat také jako jedlá zelenina. Pro pěstování celeru je vhodná lehčí písčitohlinitá půda s dostatečným přísunem živin a častou zálivkou. Stačí mít dostatečné informace, trochu času a dost chuti do jeho pěstování.


Nezapomeňte na dodatečný přísun živin v podobě hnojiva určeného pro zeleninu s bohatým obsahem draslíku a dbejte na to, aby půda v poslední fázi růstu celeru nikdy úplně nevyschla. Jak při pěstování celeru postupovat? Hlavně v teple - Semena. V kultuře se pěstuje ve třech formách, celer bulvový pro zdužnatělé kořeny, celer řapíkatý pro zdužnatělé řapíky listů nebo jako listová forma pro bohatou listovou růžici.


To však na jeho kvalitách nic nemění. Při pěstování celeru se ještě můžete rozhodnout, jaký druh zvolíte. My se v dnešním článku zaměříme na běžný a také nejoblíbenější celer bulvový.


O něco méně rozšířený, ale také velice chutný je celer řapíkatý a listový , který se využívá především do salátů nebo při zapékání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky