pondělí 25. července 2016

Muchovník lamarkův

Nevadí-li vám sklízet plody postupně, můžete zvolit i původní formy: muchovník kanadský či Lamarkův. Amelanchier lamarckii, česky muchovník Lamarkův, je severoamerický keř nebo malý strom, lidově také nazývaný indiánská borůvka. Využití plodů je podobné jako u ostatního drobného ovoce. Můžete je zpracovat do zavařenin či kompotů nebo vyrobit šťávu.


Stanoviště slunečné, polostinné. Jedlé plody mají opravdu velké využití, alespoň všude tam, kde borůvky.

Chuť: plody jsou sladkokyselé, velmi chutné a příjemně aromatické. Tvrdí se, že tento druh má nejkrásnější vzhle na podzim se mu výrazněji barví listy než jiným odrůdám. Plody dozrávají postupně, nejde sklidit celý keř najednou. Používá se především na solitérní keře až stromy, je hezky vzdušný.


Prince William (Amelanchier canadensis Prince William) – někdy se označuje jako muchovník velkokvětý, někdy jako kanadský, je to nová americká odrůda s bohatým bílým květenstvím. Muchovník velkokvětý, resp. Co se řezu týče, máte volnou ruku, snáší i silné zásahy.


Osobně bych 2-roky vyčkal, při dobré kondici silně zahušťuje od kořenů.

Jde o křížence velmi široce pěstovaného v Evropě, kde je pěstován od 17. Jde o apomiktický druh, pravděpodobně hybridního původu. Je ozdobný květy, plody jsou jedlé.


Je znám též jako indiánská borůvka. V Čechách nově objevovaný druh bobulovitého ovoce, pocházející ze severní Ameriky. Nenáročný, odolný, vícekmenný. Daří se mu na nejrůznějších půdách, včetně skal a vápence.


Plody velikosti hrášku jsou černé, bíle ojíněné. Plodem jsou malvičky s průměrem. Krásné i chutné muchovníky.


Možná se vám také stalo, že jste na své zahradě každý rok na jaře obdivovali bíle kvetoucí keře nebo. Jeho listy na jaře i na podzim. Na jaře, od dubna do května, kvete záplavou jemných, bílých květů hvězdičkovitého tvaru. Současně se začínají rozvíjet i mladé bronzové lístky, které jsou nejprve zelené a na podzim se zbarvují do oranžova až tmavě červena. A to ještě není všechno.


V červnu až v červenci dozrávají úžasné plody podobné velkým borůvkám, mají purpurově-černou barvu. Plody: - mm velká, růžová až fialová malvice rostoucí v hroznech. Plně mrazuvzdorná rostlina.

Chuť je velmi podobná borůvkám. Prodávaná rostlina je v květináči ve tvaru keříku. Já nemám Lamarkův , ale muchovník olšolistý. Díky svému složení se muchovník , muchovník olšolistý, muchovník lamarkův , tedy indiánské borůvky pyšní antioxidačním, protizánětlivými a regeneračními účinky.


Jsou lidskému organismu prospěšné v mnoha ohledech a dokonce pomáhají předcházet vzniku některých závažných chorob. Jedná se o opadavý, větší kež či nízký strom. Roste poměrně divoce do hustého a velkého keře.


Pokud jej chcete udržet. Potřebuje kyselou půdu bez obsahu vápence, která bude živná a neustále vlhká, ale dobře odvodněná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky