středa 10. června 2015

Jak zpracovat chřest

Chřest u nás dostanete bílý nebo zelený. Jde o výhonky jedné rostliny asparagusu neboli šparglu. Bílý roste pod plachtou a nemůže k němu sluníčko.


Pokud nevíš, jak chřest správně zpracovat, tak by tě mohl pěkně potrápit a místo chřestové pochoutky bys měla tak akorát pocuchané nervy. Hodí se jako příloha k rybě, můžete z něj uvařit polévku, rizoto, přidat ho na pizzu, do těstovin nebo salátu. Jak uvařit chřest Vaření chřestu je snadné ve speciálním hrnci který má síto. Je samozřejmě možné použít i běžný vyšší hrnec s dostatečným objemem. Zelený chřest je mnohem lepší na přípravu než ten bílý.


Můžete ho oloupat, není to ale nutné. Rychle se vaří a nevyžaduje mnoho dalších příloh. Sezóna chřestu začíná v polovině dubna, pokud si však chcete vypěstovat chřest doma, úrody se dočkáte až za roky, proto neváhejte a zasaďte jej co nejrychleji.


Na vhodném místě Vám pak chřest poroste až let, proto se trocha práce a času navíc jistě vyplatí. Málokdo ví, že v době Rakouska Uherska jsme byli chřestovou velmocí. V této době byl chřest pěstovaný na plantážích u Ivančic tím nejslavnějším.


Jsou to totiž ještě mladé křehké výhonky, které nestihly zdřevnatět. Slupky nevyhazujte, budou se hodit na vývar. Jak vybrat správný chřest Dávejte si pozor hlavně na hlavičky chřestu, ty musí být pevné a vzpřímené. Nekupujte chřest s otevřenou a nebo povadlou hlavičkou. Podívejte se, jak na to!


Jak se můžu přesvědčit, využívají zákazníci možnost zajet do Hostína nakoupit si chřest absolutně čerstvý. V bývalém areálu JZ kde chřestárna sídlí, ho nakoupíte v době sezony, která začíná v dubnu a končí koncem června. Jednoduchou pomůcku mají němečtí sousedé. Kirschen rot, Spargel tot. Tedy že jakmile zčervenají třešně, chřest je mrtvý.


Naučte se takto najednou zpracovat všechen koupený chřest , i když nemáte v plánu ho rovnou sníst. Pozor, odhaluji mé polévkové tajemství: ze silného vývaru z blanšírování uděláte tu nejlepší krémovou chřestovou polévku na světě. Ani jeden chřestový výhonek ještě nepřišel pod čepele mixéru, ale zárodek báječné a silné. Ano, chřest uvadá velice rychle. Nejideálnější je zakoupit jej přímo na farmě a ještě ten den zpracovat, což ale pro mnoho lidí není reálné.


Každopádně snažte se chřest zpracovat co nejdříve od koupě, v lednici jej můžete uchovávat až týden, ve vlhké utěrce, ale i tak ztrácí svojí šťavnatost a sladkost. Patří do skupiny asparágusů. Konzumují se jen mladé výhonky. Jakmile totiž asparágus vypučí, mění se v keříček s listy hustě pokrytými drobnými jehličkami, které známe z květinových vazeb. Ahoj, mám dotaz - dostali jsme v rámci dárkového balíčku i sklenici nakládaného chřestu v kyselém nálevu.


Včera jsem to otevřela, samotné to moc dobré. Pokud můžete, zkuste chřest nakoupit i zpracovat v den sklizně. Očištěný chřest vložíme do studené vody, umyjeme a necháme okapat.


Doba předváření chřestu před zmrazováním závisí při standardní délce na tloušťce stonků. Silnější hlavičky předváříme minuty, střední minuty a tenké. Vařte ve vroucí osolené vodě až minut podle tloušťky stonku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky