úterý 23. června 2015

Saturejka zahradní pěstování

Zahradni in Karlsbad reservieren. Schnell und sicher online buchen. V kuchyni ji využíváme jako doplňkové koření, je například součástí provensálského koření. Vzhledem k tomu, že pochází ze Středomoří, má ráda slunná a teplá místa, která by navíc měla být chráněná před silný větrem. Během května je ideální čas pro její výsev.


Kdo by neznal saturejku?

Tato jednoletá bylinka je účinným lékem a kořením a neměla by chybět v žádné bylinkové zahrádce. Osivo je možno také hustě vysévat do truhlíků nebo květináčů, a to průběžně po celý rok. Jetzt buchen mit Booking.


Viele Unterkünfte – tolle Preise! Ihre Buchung direkt bestätigt! Einfach, schnell und sicher buchen! Jedná se o jednoletou bylinu, která vždy bohatě vysemení, další.


Pěstování Se saturejkou jsou jen zřídkakdy problémy.

Hmyz její aroma nepřitahuje a skoro nikdy netrpí nemocemi. Její příbuzná saturejka horská je vytrvalá polodřevnatá rostlina s tužšími listy a méně výrazným aroma. V lidském organismu vyvolává vzrušení , čímž přispívá k odstranění frigidity žen a impotence mužů. Podobně působících bylinek je málo, proto se saturejka stala základní složkou takzvaného nápoje lásky, prostředku, který lidstvo již od nejdávnějších dob tak potřebuje.


Saturejka má ještě jedno neobvyklé uplatnění. Oba druhy intenzivně voní a obsahují účinné látky, které jsou obsaženy také v tymiánu a eukalyptu. Již dlouho se považuje za psychofarmaka a dokonce i za afrodisiaka. Je silně aromatickou letničkou. Pochází z jihovýchodní Evropy (ze Středomoří).


Od července do září kvete drobnými narůžovělými kvítky s jemně fialovým nádechem. U nás se pěstují dva základní druhy saturejky. V dalším roce nám nezbývá než doufat, že se nám sama vysemenila a poroste na jaře znovu. Jinak si musíme na sezónu koupit jinou.


Do rodu satureja je taktéž někdy zařazována příbuzná Drobnozel (Micromeria biflora), vynikající trvalka ke kulinářskému použití. Hnojíme na podzim nejlépe fosforečnými hnojivy. Rostlina pochází z oblasti Středomoří, odkud se postupně rozšířila do všech kontinentů.


Lodyha saturejky je odspodu zdřevnatělá, vysoká až centimetrů, žláznatě pýřitá, silně větvená.

Používá se jako koření a má také léčivé účinky. Balení obsahuje 3semen. Je většinou lysá, jindy žláznatě pýřitá, občas nafialovělá.


Má přímou lodyhu a dorůstá do výšky až 25cm. Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je vytrvalá rostlina, která na zahradě dorůstá až do jednoho a půl metru. Listy jsou čárkovitě kopinaté, zúžené v krátký řapík, celokrajné, tupé. Kořen je dřevnatý, lodyha je dole také dřevnatá a nahoře keřovitě větvená. Zkuste si vypěstovat rostlinku mající místo už ve starověkých římských kuchařkách.


Je to hustě rozvětvená rostlina, spodní část lodyhy je dřevnatící, listy jsou lesklé. Už před tisíci lety si lidé všimli léčivých a povzbuzujících účinků listů této dřeviny. Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce. Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články.


Prosím přihlaste se nebo registrujte. Semena saturejky - Satureia hortensis - saturejka , zvaná česky také číra, šubra nebo satorka je silně aromatická jednoletá bylinka s mnohostranným využitím. Toto koření poměrně výrazného aroma má ostrou chuť a funguje i jako léčivka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky