pátek 26. června 2015

Kvety do skalky

Plazivý, bohato kvitnúci rozchodník so záplavou zlatožltých kvetov, ideálny do skalky a do črepníkov. Vystačia si s minimálnou zálievkou, s trochou substrátu. Ako vybrať kvety do skalky. Spravidla ide o maximálne odolné trvalky, ktoré znesú plné slnko, suchú, neúrodnú pôdu a rýchlo sa rozrastajú. Kvitne v júli až septembri.


Biele kvety pritahujú včely a motýle.

Vyžaduje slnečné stanovište, na pôdu nie je náročná. Kvety sú vhodné na rez do vázy. Do skalky sa hodia skôr veľké kamene, ktoré sú niečím zaujímavé. Pórovité kamene sa osádzajú nenáročnými druhmi, ako sú napr. Po upravení terénu a rozmiestnení kameňov možno pristúpiť k výsadbe.


Po vysadení sa prázdne miesta vyplnia napr. Elegantný trpasličí kosatec so zaujímavými tmavofialovými kvetmi je ideálnym doplnkom do skalky alebo kvetináča. Začínajú kvitnúť v lete a darí sa im až do neskorej jesene.

Astrám vyhovujú slnečné až polotienisté miesta a potrebujú pravidelnú zálievku a pôdu bohatú na humus. Táto vegetácia zvyčajne vysadené pozdĺž okrajov skalky , pomáhajú hladký prechod do okolitej krajiny. S ich pomocou vyplnia voľný priestor medzi kameňmi. Malé trvalky a skalničky se hodí do skalek, trvalkových lemů, mezi kameny, do sesazených koryt a nádob, speciální podmínky vyžadují alpinky. Ak taký na záhrade nemáme, mali by sme si ho vytvoriť.


Najvhodnejšie je orientovať skalku na východ. Miesto, kde budeme budovať skalku, najprv zbavíme buriny prípadne. Kaufe Sky im Preisvergleich bei idealo. Drobné cibuľoviny rozsadíme do skalky nepravidelne, aby ju svojím skorým jarným kvitnutím oživili. Skalničky pre začiatočníkov Plamienky, pochybek, kostrava, lomikameň, tarička a mnoho ďalších v malom priestore dobre rastú, pretože vydržia na skalách.


Do skalek a do květinových suchých zídek jsou nejvhodnější bohatě a krásně kvetoucí trvalky nízkého trstnatého nebo polštářovitého vzrůstu. Políčka vzniklá mezi kameny skalky osazujeme pokud možno vždy jedním druhem, aby se vytvořily větší souvislé plochy rostlin. Rostliny vyššího vzrůstu a zvláště křoviny, tj. Nakupujte už dnes, najvyšia kvalita rastlín pre vás. Darí sa jej v chudobných, suchých pôdach, takže je ideálnym šperkom každej skalky.


V ponuke máme široký sortiment rastlín, rastliniek, stromčekov a tráv. Rastlinky v kameňoch - skalničky. Spomeňme napríklad saxifrágie, likovce, vrbky.

Trvalky pre skalky - zmes trvaliek do skaliek. Niekedy baňatý kvety majú svoje miesto v skaliek. Zmes kvitne od jari až do jesene.


Než sa rozhodnete tak či onakzávod na kamennú záhradu, je zistiť, či to vyhovuje oblasť, v ktorej žije. Zvoliť druh, ktorý možno ľahko prispôsobiť na nové miesto. Ak skalky vytvorené prvýkrát, sa snaží zredukovať rozpočet nie je exotické, nie ľutovať, ak nemajú zakoreniť. Vybrali sme pre vás najkrajších nápadov na záhradné skalky , z ktorých si určite vyberiete tú najkrajšiu do vašej záhrady!


Vyvarujte sa najmä ohradenia skalky tehlami, fľašami alebo pohármi. V susedstve skalky je najprirodzenejší trávnik. Nepatria do nej rôzne sochárske výtvory, najmä trpaslíci, slimáky alebo anjeli. Potôčik alebo osvetlenie ju oživí a skrášli.


Podobně je celkem nevhodný do skalky např. Půdy na vápencích i na žulových substrátech s větším obsahem živců mají alkalickou reakci a vyhovují silně vápnomilným alpínkám (např. protěž, řeřuška, koulenka, zvonek, huseník, prvosenka, aurikule, lomiká­men, šáter, mochna apod.).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky