úterý 30. června 2015

Pavlonie plstnatá

Pavlovnie plstnatá, česky též paulovnie plstnatá, je strom z čeledi pavlovniovité. Je známa též jako čínský císařský strom. Je to dřevina s jednoduchými velkými řapíkatými listy a nápadnými modrofialovými zvonkovitými květy.


Pochází z jihovýchodní Číny. V České republice je pěstována jako okrasný strom.

Velký význam získává také jako medonosná dřevina, je vyhledávána včelaři, v tomto ohledu bývá jako nejvhodnější uváděn základní druh - p. Med má typickou chuť, je lehký, průhledný, velmi chutný a voňavý. Jejich barva může být od téměř bílé přes růžovou po sytě modrofialovou a navíc překrásně voní. Pavlonie plstnatá - strom štěstí je středně vysoký strom, listnatý a opadavý. Sadí se při narození děvčátka.


Květy jsou nápadné, fialové. Nápadné jsou také velké plstnaté listy. Nejkrásnější pavlovnie jsem viděl na nádvoří brněnského muzea, ale už je snad před lety porazili, protože měly kmeny hodně šikmo a hrozilo, že na.

Popis: Paulovnia plstnatá je veľmi elegantný, rýchlo rastúci, opadavý strom pestovaný najmä pre svoje bohaté jarné kvety a veľké, nádherné, mäkké. Odvar z listů se používá k mytí vlasů, podporuje jejich růst a působí proti šedivění, ve formě obkladu se dává na modřiny, šťáva z listů se používá na bradavice, květy na kožní onemocnění a lihová tinktura z kůry léčí horečku. This feature is not available right now.


Impozantního vzhledu pocházející z Asie. Byl vysazován na císařském nádvoří v naději, že na něj usedne bájný fénix a přinese vládnoucí rodině štěstí. Archiv posts dobrý den, dostala jsem zvlastní rostlinu, o které nic nevím. Paulovnie patří mezi velmi dekorativní a oblíbené dřeviny. Hodí se spíše do teplejších oblastí, kde krásně kvete a tvoří vysoké koruny.


Z obsahu: Století české biologie III. Vyniká velkými listy a na jaře se ještě pře jejich vyrašením oděje do oblaku modrých květů. Díky rychlosti růstu paulovnie. Nejčastěji je pěstována pavlovnie plstnatá (Paulownia tomentosa), řidčeji pavlovnie Fortunova (Paulownia fortunei), lišící se od prvního druhu především tvarem květenství a tobolek. Ve sbírkách Pražské botanické zahrady v Tróji je pěstována pavlovnie Fargesova ( Paulownia fargesii ), v Arboretu Žampach pavlovnie protáhlá ( Paulownia elongata ). U nás relativně vzácnější parková dekorativní.


Středně vysoký strom, listnatý a opadavý. Anny Pavlovny Romanovové. V naší oblasti je tento strom považován za vzácnou rostlinu.

Nicméně v teplejších oblastech Evropy můžete tento nádherný strom k velkými listy a bujným růstem zvonkovitých květu zahlédnout jako okrasu různých parků a zahrad. Plne prekorenené rastliny v kontajneroch, preto je ich možné vysádzať počas celej vegetačnej sezóny. Květní pupeny se zakládají již koncem léta a přezimují až do rozkvětu v květnu.


Při nepříznivých zimách často květní pupeny namrzají. Květenství je vzpřímené, stopky plstnaté, květy slabě vonné, kalich zvonkovitý. Barva květů kolísá od světle po tmavě modrou.


Paulownia svojími širokými listami vynikajúco absorbuje oxid uhličitý na kyslík – 9metrov kubických na. Zboží z nabídky obchodu Semena-rostliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky