pondělí 22. června 2015

Kopr výsev

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Půda musí být propustná, nesnáší totiž těžké a přemokřené půdy. Vyžaduje stanoviště na závětrné straně.


Semena vyséváme na husto do řádků od sebe vzdálených zhruba dvacet centimetrů. Již za šest týdnů můžete sklízet nať.

Vyšší a kvetoucí kopr se nechává jako koření do zavařovaných zeleninových. Kopr prospívá i ve velmi na živiny chudé půdě. Nehnojíme hnojivy s chlórem. Už za týdnů můžeme sklízet nať (výškou zhruba cm). Pěstování krok za krokem.


Kopr se doporučuje sázet od dubna pro docílení stále zelené natě. Nejpozději je vhodné sázet v srpnu, abychom stihli sklidit ještě před nástupem ranních mrazíků.

Pro výsev používáme semena, k. Kopr je vhodný na odvodnění, má močopudný účinek. A tak není divu, že také pročišťuje ledviny a močové cesty. Jedná se o léčivou rostlinu, která působí i proti těhotenským nevolnostem, rovněž i napomáhá kojícím ženám ke tvorbě mléka.


Jeho nezaměnitelné aroma prostě zaujme každého, a to i člověka, který tuto rostlinu moc nemusí. Jak se pěstuje, co všechno obsahuje a jakým způsobem lze využít? Nepřestávejte číst, prozradíme vám to. Podporuje chuť k jídlu, má močopůdné účinky a působí proti nadýmání.


Vysévat se vyplatí postupně od dubna pro docílení stále čerstvé natě. Ještě pro podzimní sklizeň je možný srpnový výsev na záhony, v. Vzejde za zhruba tři týdny. Vyhovují mu hlinité, propustné a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké a zamokřené, ani suché polohy a kamenité půdy. Je citlivý na hnojiva obsahující chlór.


Kopr lze vysévat od dubna do července přímo do volné půdy. V řádcích vzdálených dvacet centimetrů vysévejte nahusto, dorůstající kopr pak můžete protrhávat na sklizeň nati podle potřeby.

Výsev zahajte od časného jara. Tato nenáročná bylina roste dobře v běžné zahradní zemině. Příliš těžké a přemokřené půdy zpomalují růst, rostliny jsou nestejnoměrné a podehnívají.


Slunná poloha bez větru a přiměřená zálivka je to pravé, co kopr potřebuje. Kopr hnědne: Rostliny prohlédneme, jestli nejsou napadeny mšicemi. V tom případě si připravíme kopřivový postřik. Kopřiva dvoudomá obsahuje kyselinu křemičitou, která pomáhá vítězit nad tímto hmyzem. Kolem 5g čerstvě utržené kopřivy nebo zhruba 1g sušené zalijeme litry studené vody, zakryjeme a necháme dny macerovat.


Napadenou rostlinu roztokem postříkáme jen jednou. Pokud kopřiva nepomůže, raději zasejeme nová semínka na jiné místo. Dřívější výsev není vhodný, protože nesnáší noční mrazíky.


Pro docílení stále zelené natě a postupnou sklizeň, můžeme výsev provádět až do srpna. Pro podzimní sklizeň vyséváme na záhony ještě v srpnu, do pařeniště ještě v září. Výborně se hodí na sušení. Vysejte malé množství a výsev opakujte ve dvou- až třítýdenních intervalech, abyste prodloužili sklizeň listů ( kopr může rychle vyhnat do květu). Pokud pěstujete kopr v květináčích , vysévejte po dvou květináčích v intervalech dvou týdnů.


Nejprve v ní pěstujeme brambory druhým rokem zelanina. Kopr vonný (lat. Anethum graveolens) je z čeledi miříkovité. Kopr byl oblíbenou kuchyňskou i léčivou bylinou již u starých Egypťanů a Římanů. Pochází pravděpodobně z Přední Asie.


V raném středověku jej do Evropy přivezli mniši, takže je zde dnes obecně rozšířený. Celá rostlina má výraznou vůni. Původ kopru je ze západní Asie a Středozemí.


Než budeš moci kopr sklízet, dám Ti vždy, když bude třeba rady, zprávu co dělat. Postupně Ti se vším pomůžu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky