úterý 30. června 2015

Jak pěstovat břečťan

Břečťan se k léčebným účinkům používal již v dávné minulosti. Pro své zázračné léčebné účinky byl břečťan považován za magickou rostlinu, a proto je spojen s celou řadou obřadů a dodnes se mu dává jistá symbolika nesmrtelnosti, přátelství, věrnosti a ženskosti. Rozhodli jste se pěstovat břečťan? Dnes víme, že navíc čistí vzduch a dokáže nám tak.


Břečťan (lat. Hedera) se v posledních letech vrací na stěny domů, na ploty i do květináčů. Známé jsou odrůdy mnoha barev i tvarů listů, může být popínavý nebo převislý.

Hodí se i do tmavého zákoutí. V přírodě široce rozšířený břečťan popínavý Hedera helix je obecně známý svými typickými laločnatými listy. Méně známé jsou pěstované odrůdy, které mají pozměněný tvar a odlišné zbarvení listů. Odrůdy břečťanu se většinou mohou pěstovat bud jako převislé nebo jako popínavé rostliny.


Břečťany zaujímají mezi okrasnými rostlinami významné. Břečťan můžete klidně pěstovat venku, například na dvoře, kde vám pomůže překrýt a zkrášlit staré zdi nebo ploty. Pojďme si však rozebrat body, které byste při pěstování této rostliny měli dodržovat.


Pozor ale na nežádoucí rozšíření.

V některých zemích se rozšířil tak, že je považován za invazivní rostlinu a je třeba jej likvidovat. Domácí břečťan je nejoblíbenější hrnkové vinné révy. Je snadno udržovatelný, nenáročný a velmi dekorativní. Je ideální pro vlastní pěstování a. Břečťan patří k těm nejméně náročným dřevinám, které lze u nás pěstovat. Má malé nároky na světlo, přizpůsobí se i. Navíc kožovité listy působí velmi pevně a dekorativně.


Velmi dobře se pne, ale je také velmi dobrou půdopokryvnou dřevinou. Určitě se bez něj neobejdeme na zastíněných místech a pod stromy, kde by trávník a většina trvalek jen živořily. Zjistěte víc z reportáže.


Pěstovat ho můžete podobně, jako břečťan – v zavěšené nádobě nebo květináči a nechat ho plazit se, kam budete chtít. Klidně jej omotejte i kolem samotného květináče, různé tvarování mu vůbec nevadí. Břečťan s jeho stálezelenými listy spatříte ve volné přírodě prakticky po celé Evropě. Tato zahrádkáři oblíbená venkovní rostlina slouží nejen jako populární dekorativní popínavka, ale má i léčebné účinky. Banánovníky, přestože vzhledem mohou připomínat stromy, jsou tropické byliny, jejichž domovem je jihovýchodní Asie.


V bytě se pěstuje břečťan (Hedera helix) a kanárský břečťan (Hedera Canariensis). Od pradávna patří k léčivým bylinám, i když jeho plody a mladé listy jsou toxické. Obklady z rozdrcených listů se přikládají na oteklá a zanícená místa, mast z břečťanu.

Břečťan je velmi populární rostlina, vysazená jak v zahradě, tak doma. Jak rychle břečťan roste? V první etapě jeho života rostou hlavně kořeny, které obsazují půdní prostor. Vypadá to navenek, že se mu moc růst nechce.


Břečťan (Hedera) skutečně patří mezi rostliny, kterým bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zvlášť, pokud se na zahradě pohybují děti. Potíže může způsobovat celá rostlina. Bylinky do stínu a polostinných míst můžete pěstovat na zahradě, na balkoně, nebo na oknech, která nejsou orientována na jih.


Břečťan popínavý, známé jako kiwi, si už našly své obdivovatele i mezi našimi zahrádkáři. Můžeme ho pěstovat jen volně, nebo s různými oporami. Existuje také široká paleta odrůd této rostliny, které se od sebe liší velikostí, tvarem a barvou listů. Velmi atraktivně vypadá, pokud do jednoho květináče sesadíme více různobarevných odrůd.


Fíkusy a jejich pěstování je někdy problém, ale fíkus se dá zvládnout. Zde najdete rady pro pěstován. Kapková závlaha dodává vláhu z odkapávacích bodů přímo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky